Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Biostimulanten zijn belangrijk voor weerbare teeltsystemen"

Elodie Lebastard van de European Biostimulants Industry Council (EBIC) gaf een presentatie tijdens het jubileumsymposium van Artemis. De missie van EBIC is om biostimulanten te waarderen en te integreren als onderdeel van land- en tuinbouw, terwijl er tegelijkertijd wordt gezorgd voor een gunstig regelgevend kader. Het uitgangspunt hierbij is de Europese wettelijke definitie van biostimulanten.

Lebastard ging in op de positieve impact van de diverse soorten biostimulanten aan de hand van praktijkvoorbeelden, zoals het bevorderen van de opname en efficiëntie van nutriënten. Beter bestand zijn tegen abiotische stress. Het vergroten van de kwaliteit en het
vergroten van de beschikbaarheid van vastgehouden nutriënten in de bodem en rhizosfeer.

Stimulerend beleid
Om de positieve bijdrages te leveren aan de land- en tuinbouw is een stimulerend beleid en regelgeving noodzakelijk in Europa en haar lidstaten. De invoering van de Fertilizer Product Regulation (FPR) 2019/1009 is een stap in de goede richting, maar is volgens EBIC incompleet. Er zijn nog verschillende obstakels zoals: REACH+ vereisten, beperkte positieve lijst van micro-organismen en toepassing van het principe van meervoudig gebruik. Ook staat de scheidslijn bij de interpretaties van claims gewasbeschermingsmiddel en biostimulanten nog steeds ter discussie.

EBIC roept de EU op om belemmeringen in de regelgeving voor het op de markt brengen van biostimulanten weg te nemen. De routes naar de markt voor biostimulanten te versnellen, met name voor producten op basis van micro-organismen en afgeleid van dierlijke bijproducten. En tenslotte de implementatie van biostimulanten door boeren en telers te stimuleren en te vergemakkelijken.

Belemmeringen
In slechts tien jaar tijd zijn biostimulanten voor planten belangrijk geworden voor efficiënte, regeneratieve land- en tuinbouw, die de veerkracht van het voedselsysteem en de productie bevorderen. Desondanks blijven er nog steeds belemmeringen bestaan in de regelgeving voor het op de markt brengen ervan. Een samenhangend beleid en regelgeving, een stimulerend kader voor landbouwinnovatie, educatie, training en ondersteuning van boeren en telers zijn nodig om de toekomstige voedselsystemen te versterken met behulp van biostimulanten en andere technologieën.

Bron: Artemis

Publicatiedatum: