Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dankzij het drone-informatiesysteem zijn we in staat onmiddellijk actie te ondernemen"

Gewasafwijkingen veroorzaken elk jaar enorme verliezen voor veredelaars en telers. Afwijkingen variëren van bladrandverbranding, geel-bruine bladeren tot het begin van plagen en ziekten. De 100% automatisch vliegende drone scant het gewas en de 'AI-powered' software rapporteert gewas afwijkingen. Wereldwijd maken telers van rozen, sla- of potplanten en veredelaars en vermeerderaars gebruik van de gewasafwijking-informatie.

In Nederland werd de eerste toepassing van het in 2019 opgerichte Corvus Drones getest, gericht op zaadkieming en bruikbare planten voor producenten en veredelaars van jonge planten. De jaren daarna zijn er meerdere toepassingen ontwikkeld om gewassen te monitoren van 'seed to sales' over de hele wereld. Voorbeelden zijn groei, bloeirijkheid, voorraadbeheer of irrigatie-inspectie. Het Corvus Drones-team bestaat uit 10 mensen en de drones vliegen in meer dan 15 landen wereldwijd.

De nieuwste toepassing is detectie van gewasafwijkingen, die begin 2023 werd geïntroduceerd. Wat is detectie van gewasafwijkingen? Elke verandering van gewassen wordt door de drone gedetecteerd en de software is getraind om speciaal oog te hebben voor: bladrandverbranding, geel-bruine bladeren, achterblijvende gewasontwikkeling en lesies (begin van plagen en ziekten). In sommige gewassen is de detectie van plagen en ziekten gevalideerd. Echte meeldauw (rozen), Botrytis (sla), bladluizen (sla), rupsen (sla) en Fusarium (orchideeën) zijn gevalideerde en door telers gebruikte toepassingen.

Selecta One gebruikt de Corvus Drones gewasafwijking detectie drone en software al ruim een jaar in hun Keniaanse kassen. Het resultaat van de applicatie is het beheren van gewassen op afstand en het ophalen van direct bruikbare inzichten voor het lokale personeel. De drone scant de moerplanten op afwijkingen zoals gele bladeren en de ontwikkeling van het bladoppervlak. Een interactieve webapplicatie geeft een overzicht van de kas en rode stippen markeren de 'directe actie' plekken.

Stefan Reiner, hoofd productontwikkeling bij Selecta One: "Door het gebruik van het drone-informatiesysteem zijn we in staat onmiddellijk actie te ondernemen, de gewasrisico's te verminderen en onze aanvoerketen te verbeteren. Dit bespaart tijd en geld voor alle belanghebbenden."

Bij OK Plants, Ter Laak en Opti-flor worden de orchideeën gemonitord door de drone waarbij de focus ligt op groeiontwikkeling en Fusarium detectie. Het gebrek aan loopruimte in een orchideeënkas maakt gewasmonitoring een uitdaging. De drone monitort met gemak elke plant en één dronevlucht wordt gebruikt voor meerdere toepassingen, zoals groeimonitoring en gewasafwijking detectie. De software is in staat Fusarium specifiek te herkennen en dit model is gevalideerd en wordt gebruikt door de telers.

Friso van der Kruk, teeltspecialist bij OK Plant: "We zijn het project een paar maanden geleden gestart en binnen relatief korte tijd is de rapportage zeer accuraat. De volgende stappen zijn het opsporen van andere ziekten zoals trips en bladluizen. Door de drone-informatierapporten voor meerdere toepassingen te gebruiken, neemt de waarde van de drone enorm toe."

Corvus Drones richt zich op drone-dataverzameling in de glastuinbouw. De dronebeelden worden door verschillende computer vision-partners wereldwijd geanalyseerd. De rapportage aan telers verloopt via de Corvus Cloud om zo de end-to-end-oplossing aan telers te kunnen leveren. De Selecta gewasafwijking detectie wordt gedaan door Track32 en orchideeën door Agri Data Innovations (ADI).

Corvus Drones exposeert op Greentech Amsterdam. Live drone-demonstraties worden gegeven op stand 05.222 en in de drone-arena in hal 3.

Voor meer informatie:
Corvus Drones
www.corvusdrones.eu

Frans-Peter Dechering
0624-431639
[email protected]

Publicatiedatum: