Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hoge betrouwbaarheid en kwaliteit van biologielevering staan voorop”

Steeds vaker is de inzet van biologie de basis voor de gewasbescherming. Het omschakelen heeft soms best wat voeten in aarde. Productmanager Biologie Erik Kamstra: "Overstappen naar biologische gewasbescherming vraagt om een andere manier van denken en werken. Naast dat de tolerantie in de gehele keten iets omhoog moet, vraagt het ook om proactieve planning. Waar je voorheen curatief reageerde op een ziekte of plaag, moeten de nuttigen nu al preventief aan het werk. En waar je van chemische gewasbescherming een voorraad neer kan zetten, is dat met biologie een uitdaging." En ook dit is niet alleen een verandering voor de teler, maar voor de gehele keten.

Van Iperen helpt hun klanten in deze transitie en heeft doelen gesteld om hun advies richting 2030 volledig te baseren op groene en biologische gewasbescherming. Daarvoor was een nieuwe aanpak nodig. Jan Mol, Coördinator Biologische Gewasbescherming Binnendienst, weet hier alles van. Hij richt zich samen met vijf andere collega's op de in- en verkoop van biologische gewasbescherming. "Levering van biologische gewasbescherming vraagt om een andere werkwijze. Er wordt gewerkt met levend materiaal waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. Ook de doorlooptijd is een stuk korter. Na productie moet het binnen een aantal dagen bij de teler zijn om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Een goede samenwerking met de technisch specialisten is hierin belangrijk."

Verwachtingen
Jan en Erik spreken elkaar dan ook regelmatig: in een vast overleg worden trends en verwachtingen voor de komende tijd besproken. Jan: "Om een goede voorspelling te kunnen maken van de hoeveelheid benodigd product, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van bijvoorbeeld de teeltomstandigheden." Maar ook tussen de vaste overleggen door zijn de lijntjes kort en weten de collega's elkaar te vinden. Een team van zes binnendienstcollega's is opgeleid en gespecialiseerd in biologische gewasbescherming. Zij hebben regelmatig contact met klanten over dit onderwerp. "Maar soms krijgen we vragen waar we niet direct het antwoord op hebben. Korte lijntjes met de technisch specialisten zijn dan fijn."

Leverancier
Erik: "Of als een product niet leverbaar is, kunnen we samen overleggen welk product, eventueel van een andere leverancier, als vervanging ingezet kan worden. Dat is sowieso een voordeel van het werken met meerdere leveranciers. We hebben meer ruimte om tekorten op te vangen en de teler te kunnen beleveren op de momenten dat hij het nodig heeft.", vult Jan aan. "Het is ons doel om geen 'nee' te hoeven verkopen."

Proces
Erik vat het proces mooi samen: "Als technisch specialisten maken we samen met de teler een strategie met daarin onze adviezen verwerkt. Dit kan alleen slagen met de juiste producten, hoeveelheden, kwaliteit en timing. Daarvoor hebben we de ondersteuning vanuit de binnendienst en logistiek hard nodig. Het is daarom enorm fijn dat een hoge betrouwbaarheid en kwaliteit van de leveringen bij hen voorop staan."

Video
Naast een strakke samenwerking tussen binnen- en buitendienst, is een goed georganiseerde logistiek net zo belangrijk in deze groeiende markt. Jan vertelde vorig jaar over het logistieke proces in onderstaande video:

Voor meer informatie:
Van Iperen
Smidsweg 24
3273 LK Westmaas
Tel: +31 (0)186 57 88 88
[email protected]
www.iperen.com

Publicatiedatum: