Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Combinatie van dompelen en spuitprogramma kan maximale behandeling bieden voor effectieve bestrijding van Botrytis"

Gadot Agro levert naoogstoplossingen aan telers, retailers en consumenten van diverse bloemen met als doel de kwaliteit en houdbaarheid van snijbloemen te verbeteren. De teams van Gadot Agro zijn gevestigd op verschillende locaties over de hele wereld, geven technisch advies direct op het teeltbedrijf en helpen bij het aanpakken van uitdagingen waarmee telers of retailers worden geconfronteerd. Een van deze uitdagingen in de bloemensector is Botrytis Cinerea, een schimmel die ook bekend staat als grijsrot. Botrytis Cinerea kan economische verliezen veroorzaken die kunnen oplopen tot 80% in gevoelige variëteiten.

De ontwikkeling van Botrytis Cinera
Gadot Agro stelt dat sporen van Botrytis Cinerea jaarrond in de kas kunnen overleven zonder schade te veroorzaken, totdat gunstige omstandigheden, zoals vochtigheid en een luchtvochtigheid van meer dan 90%, hun ontwikkeling bevorderen. Dit zal uiteindelijk leiden tot verliezen. Daarnaast vermelden ze dat de optimale temperatuur van de schimmel voor ontwikkeling tussen 15-20℃ ligt. De hoge luchtvochtigheid en de optimale temperatuur kunnen de schimmelgroei bevorderen, zowel in de kas als tijdens het transport. Dit kan een echte uitdaging zijn voor telers, omdat eventuele schade door Botrytis Cinerea pas zichtbaar is als de bloemen bij de klant zijn.

Botrytis Cinerea bestrijden: dompelen
Volgens Gadot Agro is de bestrijding van Botrytis Cinerea zowel voor als na de oogst van cruciaal belang. Het bedrijf legt uit: "Naast het gebruik van verschillende fungiciden, zowel preventief als curatief, zijn goede land- en tuinbouwpraktijken essentieel voor het managen van Botrytis Cinerea in de kas. Wanneer de omstandigheden gunstig zijn voor de groei van Botrytis Cinerea, moeten intensievere programma's worden toegepast. Na de oogst zijn goede land- en tuinbouwpraktijken en het handhaven van de koelketen belangrijk voor de bestrijding van Botrytis Cinerea, alsmede een dompelbehandeling. Dompelen in een fungicide is cruciaal, vooral wanneer de kans op Botrytis Cinerea hoog is of wanneer variëteiten het hele jaar door gevoelig zijn voor Botrytis. Dompelen vlak voor verzending biedt extra bescherming, op deze manier kan Botrytis langer worden bestreden terwijl een goede dekking van de bloemen is verzekerd. De combinatie van dippen en een geschikt spuitprogramma in het veld kan de maximale behandeling bieden voor een effectieve bestrijding van Botrytis."


Tank met dompeloplossing

Het Gadot-team voegt hieraan toe: "T.O.G.® - STAR* is een unieke dompeloplossing voor na de oogst die in verschillende landen is geregistreerd, waaronder Kenia. Het is speciaal ontwikkeld voor het dompelen van snijrozen ter bestrijding van Botrytis Cinerea. T.o.g.- Star bevat een speciale formulering die zorgt voor een effectieve toepassing en een grondige dekking van bloemblaadjes en bladeren. Het product is afkomstig van hoogwaardige bronnen en de relatief lage dosering en formulering zijn veiliger voor zowel het gewas als het milieu in vergelijking met andere producten op de markt."

Proeven in Kenia
Tussen mei en december 2023 werden er proeven uitgevoerd in Kenia. Het Gadot-team licht toe: "We voerden de proeven uit in samenwerking met meer dan 50 verschillende teeltbedrijven. De proeven omvatten meer dan 100 variëteiten met een lage tot hoge gevoeligheid voor Botrytis Cinerea-infectie. T.o.g.- Star heeft aangetoond zeer effectief te zijn in het bestrijden van Botrytis Cinerea, en het is ook veilig voor gebruik op de gewassen van de geteste variëteiten. We hebben de resultaten van deze proeven geanalyseerd en geconcludeerd dat stengels die niet waren behandeld met onderdompeling een Botrytis Cinerea infectiepercentage van 42,8% hadden, terwijl dit na onderdompeling in T.o.g.- Star terugliep tot slechts 3,7%."


% geïnfecteerde stengel met Botrytis Cinerea.

Onder de meer dan 100 variëteiten die in de proeven getest zijn, bevinden zich de variëteiten Ever Red, Revival, Nightingale en Heide. Het Gadot team deelde enkele beelden van de proeven. Het team benadrukt dat de controlegroep aan de linkerkant 90-100% van de stelen een Botrytis Cinerea infectie vertoonde, terwijl de groep behandeld met T.o.g.- Star aan de rechterkant geen Botrytis Cinerea infectie vertoonde.


Boven: De variëteit Ever Red, onder: De variëteit Revival


Boven: De variëteit Nightingale, onder: Het ras Heidi

IFTEX 2024
Gadot Agro zal aanwezig zijn op de IFTEX 2024 in Nairobi van 4 tot 6 juni. Op stand D.5.23 geven ze meer informatie over hoe ze kunnen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van snijbloemen en het verlengen van hun vaasleven.

* NB De actieve stof in T.O.G. - STAR is prochloraz. Deze stof is binnen Europa verboden.

Voor meer informatie:
Hila Lati, regiomanager Afrika
Gadot Agro
+972-8-6308000
[email protected]
[email protected]
www.gadotagro.com

Publicatiedatum: