Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Verpakkingsregister mooi voorbeeld van sectorale samenwerking"

Nog even een geduld, maar dan is het mogelijk om verpakkingsinformatie gekoppeld aan het aangekochte product door de keten heen mee te geven. Alleen al vanwege de administratieve verlichting die dit zal geven – geen excelletjes meer heen en weer - een must voor alle Sierteeltpartners in de sector.

Maar vooral ook een must voor ons groothandelaren, die inmiddels richting steeds meer afzetlanden genoodzaakt zijn om ook een inschatting op te geven van het verwachte aantal kilo's afval wat zij aan verpakkingen de grens over brengen; denk maar aan de Engelse Plastic Pact Tax of de Duitse Verpackungsgesetz. Met de koppeling van de verpakkingsdata aan het product zelf en daarmee de inkoopstroom, zal aangifte in de toekomst een fluitje van een cent moeten worden.

En dat is geen moment te vroeg! Want met het oog op de nieuwe Europese Verpakkingswetgeving - de Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR) – zal de regeldruk gericht op reductie van (plastic) verpakkingen in de toekomst alleen maar verder gaan toenemen.

Samen de handen ineen
De VGB, samen met "mede Versnellers" Dutch Flower Group, FM Group, Floral Trade Group, Royal Lemkes en Royal FloraHolland, zag de vraag naar digitale verpakkingsdata al 2 jaar geleden aankomen. Hoewel de grootste handelshuizen ook eigen systemen hadden kunnen optuigen hiervoor, heeft men bewust gekozen voor een sectorale oplossing, waar de gehele sierteeltsector bij gebaat is. Dit vroeg om nauwe samenwerking tussen VGB, VGB leden en de BlueRoots IT-managers, als ook ketenschakel Royal FloraHolland, ondersteunende partijen als Floricode, Floriday evenals medewerking van de belangrijkste verpakkingsleveranciers.

Verpakkingsregister en MVP*
Onder toeziend oog van het Realisatieteam bestaande uit VGB, RFH, Floricode en projectleider Bart Boevé en in nauwe samenwerking met het BlueRoots/Floriday expertteam, dat mee heeft gedacht over de wijze van implementatie en ook direct betrokken is geweest bij de testfases die tot een goed werkende MVP hebben geleid, is inmiddels het Verpakkingsregister – de databank waar verpakkingsleveranciers hun productinformatie in uploaden – een feit.

Op dit moment wordt de MVP getest, die via een koppeling aan het product gaat zorgen voor dataoverdracht van verpakkingsinformatie door de keten heen. Zodra deze test is geslaagd, zal men snel overgaan tot het verder opschalen van het Verpakkingsregister in items en toeleveranciers als activatie van directe gebruikers van deze toepassing, de kwekers en groothandelaren.

Unieke sectorale samenwerking
Dit project uitwisseling duurzaamheidsdata verpakkingsmateriaal in de sierteelt staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een grotere uitdaging in Uitwisseling Duurzaamheidsdata binnen de sierteeltsector. "We zullen als sector moeten zorgen voor meer (digitale) kwantitatieve data", zo weet de VGB, "dit geeft ons inzage in waar we staan, waardoor we beter – zowel samen als individueel - kunnen aansturen op verduurzaming en daarmee ook richting overheid en maatschappij munitie hebben onze voortschrijdende resultaten te onderbouwen."

Met de realisatie van het Verpakkingsregister en de weldra werkende MVP, hebben VGB, RFH, Floricode en het BlueRoots/Floriday expertteam laten zien dat samenwerking tussen ketenschakels prima mogelijk is. Samenwerken is in deze tijd van aanscherpende Europese wetgeving die de gehele productieketen raken zelfs een vereiste om als sector te kunnen voortbestaan!

bron: VGB

Publicatiedatum: