Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Infinity" plantenpot houdt plant koel en vitaal

Tholen – De Bruin Plantpot heeft een nieuwe productserie in zijn assortiment, genaamd "Infinity". Zij zijn namelijk dealer van Pasquini & Bini (sier)potten en het Italiaanse bedrijf heeft samen met haar partners een potserie uit een nieuwe gerecyclede grondstof ontwikkeld. De in een zachtgroene kleur geproduceerde potten zijn carbon-black free en daardoor 'NIR-detectable' en recyclebaar na gebruik.

Een oneindige plantenpot
Een oneindige plantenpot is het idee wat door Lucart en Pasquini & Bini in samenwerking met de Department of Agricultural, Food and Agricultural-environmental Sciences van de Universiteit van Pisa is gerealiseerd in de Infinity-potten. De plantenpotten, gemaakt van GranPlast, zijn een nieuwe ontwikkeling binnen de markt.

GranPlast is een materiaal gemaakt van gerecyclede TetraPak type verpakkingen. TetraPak type drinkpakken (o.a. melk- en sap verpakkingen) die normaal gesproken worden weggegooid na gebruik, kunnen voor het Infinity materiaal gesorteerd worden uit het huisvuilafval om vervolgens omgevormd te worden in secundaire grondstoffen.

Door de bestandsdelen te splitsen, kan Lucart cellulose eruit halen, waar gerecycled papier van gemaakt wordt. Wat overblijft, aluminium en polyethyleen, wordt vergruisd en daarvan wordt GranPlast gemaakt. Lucart heeft oorspronkelijk GranPlast bedacht om hoge kwaliteit gerecyclede plastic pallets te maken. De uitdaging was daarna om dit bijzondere materiaal op nog meer manieren toe te passen, en zo ontstond het Infinity project.

Voordelen
Er zijn twee belangrijke voordelen van Infinity materiaal, waarvan de eerste is dat het materiaal controle over temperatuurschommelingen mogelijk maakt. Het zorgt ervoor dat planten beter beschermd zijn tegen temperatuurveranderingen, vooral wanneer ze aan direct zonlicht worden blootgesteld. Dit maakt de groeiomgeving voor het wortelstelsel van de plant gunstiger, vooral in de warme zomermaanden. In de Infinity-potten werden in de zomermaanden bij directe blootstelling aan de zon temperaturen tot wel 10/11° lager aangetroffen dan in de controlepotten van standaard zwart PE, die wel tot boven de 50° kunnen oplopen. 's Nachts of in de winter, op regenachtige of niet-zonnige dagen is de temperatuur bijna hetzelfde als bij de controlepotten.

Het tweede voordeel hangt samen met de samenstelling van de grondstof. Door het vrijkomen van deeltjes in het substraat in de wanden van de pot, lijken de planten die groeien in Infinity potten vitaler, ondanks kleine percentages aluminium in de samenstelling van de pot. De Infinity is ook geschikt voor gebruik van eetbare planten, er blijven geen stoffen van het materiaal achter* in de plant. (*Bron DiSAAA-a laboratorium van de Universiteit van Pisa).

Experiment
De aanwezigheid van aluminium in het materiaal was voor Pasquini & Bini een reden om in oktober 2022 een jaar lang experiment te starten om de effecten op de plantengroei te testen. Het bleek dat de planten niet leden, maar aan het einde van de tests waren ze zelfs beter ontwikkeld en gezonder dan planten gekweekt in standaard zwarte PE-controlepotten. Onder andere sla, frambozen en blauwe bessen lieten een groeitoename zien - soms tot 70% - van planten gekweekt in Infinity vergeleken met planten gekweekt in standaard zwarte PE-potten.

Vooral voor kwekers met een kwekerij in mediterrane gebieden kunnen deze potten daarom grote voordelen leveren. In de mediterrane gebieden is veel sierteelt en fruitteelt, waar de Infinity zich bij uitstek voor leent.

De Bruin Plantpot is enthousiast over deze toevoeging aan het assortiment. Mochten er na het lezen van bovenstaande vragen zijn of interesse in "Infinity" potten dan kunt u bij de Bruin Plantpot terecht voor meer informatie.

Voor meer informatie:
De Bruin Plantpot
www.plantpot.nl