Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arie den Hertog, Modiform

"JustGrey transporttrays voldoen aan de vraag van retailers naar detecteerbare trays"

"Retailers willen steeds vaker detecteerbare transporttrays", vertelt Arie den Hertog, Teamlead Product Management bij Modiform. Modiform is een Nederlands bedrijf dat teelt-, transport- en verpakkingssystemen aanbiedt voor de tuinbouwsector op basis van gerecyclede grondstoffen. In het licht van deze voortdurende ontwikkeling gebruikt Modiform nu twee standaarden van grondstoffen in hun assortiment transporttray's: PS Pristine en PS JustGrey. In dit artikel vertelt Arie meer over het belang van de materiaalkeuze voor transporttrays en geeft hij inzicht in het productbeleid van Modiform.

Van zwart naar Pristine
"Polystyreen is het standaardmateriaal voor transporttrays in de tuinbouwsector. Dit materiaal is erg populair dankzij de goede prijs-kwaliteitverhouding", vertelt Arie. Al jaren wordt dit materiaal door Modiform standaard gebruikt in een zwarte kleur met een glanslaag. In 2022 ging het bedrijf een stap verder en besloot het geen kleurstofadditief meer te gebruiken om hun trays een egaal zwarte kleur te geven. Daarom werd er een nieuwe standaard voor transporttrays geïntroduceerd: Pristine.

Arie: "Pristine staat voor puur en ongerept. Pristine transportbakken zijn namelijk gemaakt van 100% gerecycled polystyreen en bevatten geen nieuw plastic of kleurstoffen. Daarom wordt de kleur van de transportbakjes bepaald door het gerecyclede materiaal. Met andere woorden: de kleur van de try kan wisselen. We hebben nooit negatieve feedback gekregen over de kleur van de trays. Klanten vinden dit een logische stap, ze begrijpen het belang van recycling en duurzaamheid.

Tegenwoordig zijn al de transporttrays vooral gemaakt van Pristine. Pristine kan een keuze zijn wanneer PS-trays samen worden ingezameld en aan een recycler worden aangeboden om een tweede leven te beginnen. Er zijn mooie voorbeelden in de markt waar PS standaard wordt gebruikt. Normpack trays, de standaard voor trays die gebruikt worden op de veiling Royal FloraHolland, zijn gemaakt van polystyreen materiaal om het beste recyclingpercentage te krijgen. TrayC, een retoursysteem opgezet door Landgard en Modiform, is gebaseerd op polystyreen en deze trays worden vaak meerdere keren gebruikt. Dit zijn goede voorbeelden hoe door polystyreen als monomateriaal te gebruiken de materiaalkringloop gesloten kan worden."

JustGrey - detecteerbare trays
Voor Modiform is het produceren van gerecycled materiaal echter niet genoeg: "Modiform wil zoveel mogelijk gerecycled materiaal gebruiken. Onze ambitie is om de materiaalkringloop zoveel mogelijk te sluiten. We vinden dat we de verantwoordelijkheid dragen om onze klanten bewust te maken van duurzaamheid. We ontdekten dat retailers hun transportbakjes weggooien bij ander plastic afval. Plastic bakjes die bij dit gemengde plastic afval worden gevoegd kunnen alleen worden gerecycled als ze Near Infra Red (nIR) detecteerbaar zijn. Het nIR-detectiesysteem wordt vaak gebruikt door recyclers om verschillende soorten plastic te detecteren, zodat ze gesorteerd en gerecycled kunnen worden. Ongerepte bakken zijn te donker om door dit systeem gedetecteerd te worden. Als het plastic niet kan worden gedetecteerd, is de kans groot dat het in de verbrandingsoven terechtkomt," legt Arie uit.

Daarom introduceerde Modiform het materiaal PS JustGrey dat een lichtgrijze polystyreenkleur heeft. Door deze lichtgrijze kleur is JustGrey nIR detecteerbaar en heeft het de Cyclos-certificering. "Dit certificaat bewijst dat dit materiaal volledig recyclebaar is. Op deze manier kunnen recyclers de bakjes van gemengde kunststoffen detecteren zodat ze gerecycled kunnen worden. PS JustGrey komt tegemoet aan de vraag van retailers naar recyclebare trays. We merken ook dat retailers steeds meer bezig zijn met duurzaamheid. Telers en retailers vragen ons regelmatig om ons Cyclos certificaat te laten zien", zegt Arie.


Arie den Hertog met de transporttrays

ecoExpert - transporttrays van gerecycled karton
Naast kunststof trays biedt Modiform ook diverse transporttrays van geperste pulp. Deze trays zijn onderdeel van het merk ecoExpert, dat ook kartonnen bakjes, plastic houders en potten omvat. Arie: "ecoExpert trays zijn gemaakt van 100% gerecycled afvalkarton en kunnen bij het papierafval worden gegooid om gerecycled te worden. Voor elke oplossing zoeken we het beste materiaal. Voor transporttrays kan dat PS zijn, voor verpakkingen kan dat PET zijn, voor potten kan dat PP zijn en voor gerecycled karton kunnen dat andere producten van ecoExpert zijn.

GreenTech
Modiform is voornamelijk actief in West-Europa, maar Arie benadrukt dat hun producten ook in andere delen van de wereld verkrijgbaar zijn. Op de GreenTech in Amsterdam presenteert Modiform PS Pristine, JustGrey en ecoExpert transporttrays. "Dit evenement laat aan telers zien welke materialen er beschikbaar zijn. We weten natuurlijk niet altijd hoe retailers onze trays verwerken, maar we kunnen ze wel bewust maken van de mogelijkheden en de laatste ontwikkelingen. We zijn benieuwd welke mogelijkheden er in de toekomst ontstaan voor het recyclen van onze trays", besluit Arie.

Voor meer informatie:
Modiform
[email protected]
www.modiform.nl

Publicatiedatum: