Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Bamboe kreukt veel minder en is duurzamer dan kraft”

Johan van Egmond is vijf jaar geleden het familiebedrijf Van Egmond Matricaria, dat bestaat uit drie tuinen in Bleiswijk met een gezamenlijk areaal van 4,5 ha, ingerold. De productie van Matricaria is jaarrond en er worden wekelijks zo'n 200.000 stelen geoogst.

Johan van Egmond en Ben Splinter van Koen Pack met de eerste Bamboe hoes

Al die bloemen moeten natuurlijk verpakt worden en jarenlang gebeurde dat in plastic folie en daarna in kraft papier. "Maar dat werkte toch niet helemaal naar ons zin, het papier kreukt en dat staat niet mooi." Dus besloot Johan samen met de medefirmanten om te kiezen voor een hoes gemaakt van bamboe papier. Toen kwam Koen Pack om de hoek kijken en inmiddels zijn de eerste hoezen in gebruik genomen. "Het kreukt veel minder en het is duurzamer, omdat een bamboe plant veel sneller groeit dan een boom. Na zes tot acht maanden is het al bruikbaar om er papier van te maken."

Op de kwekerij wordt veel gedaan aan duurzamer telen. Van Egmond heeft de nodige certificeringen zoals MPS-A, MPS-GAP en GRASP en in de kassen hangen overal tassen waar insecten zorgen voor de biologische bestrijding. Ook heeft men zonnepanelen liggen en wordt er, ingegeven door de hoge gasprijzen van de afgelopen jaren, niet belicht.

Leuk om te vertellen is dat er gezocht wordt naar een alternatieve manier van telen waarbij water bespaard wordt. Er loopt nu een test met kweken op stromend water. Door deze verandering is het mogelijk om 20% water te besparen, de voedingsmiddelen worden direct door de plant opgenomen en de teelt is iets korter dan in de vollegrond. Bovendien hoeven de medewerkers niet meer op de knieën om de plantjes te poten, want ze groeien op drijvende vlotten in 30cm water. Hiermee is het mogelijk om precies de juiste dosering voedingstoffen te geven. Mocht er toch iets met het water aan de hand zijn, dan is het mogelijk om de vijver te reinigen. Er wordt nog gewerkt aan een systeem om de bloemen snel en efficiënt te kunnen oogsten.

"En als er dan al zoveel gedaan is aan het kweken van de bloemen, dan moet je ze ook afleveren in een verantwoorde verpakking. Daarom zijn we zo blij met deze bamboe hoezen", aldus Johan. "Dat maakt de cirkel rond."

Voor meer informatie:
Koen Pack
www.koenpack.com

Van Egmond Matricaria
https://www.tanacetum.nl/nl/

Publicatiedatum: