Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vespiformis-System gaat bladtrips doeltreffend te lijf

Met de lancering van Vespiformis-System zet Biobest een volgende stap in de bestrijding van invasieve bladtripssoorten. Hoofdrolspeler is Franklinothrips vespiformis. Deze vraatzuchtige predator gaat actief op zoek naar prooi op bladeren en verbetert zo bestaande bestrijdingstrategieën.

Uitdagende plaag
"Invasieve bladtripssoorten zijn een groot probleem in paprika- en siergewassen," zegt Ines De Craecker, productmanager Beneficials. "Ze zijn afkomstig uit Zuidoost-Azië en kunnen als eitjes op geïmporteerde stekken de gewassen infiltreren. Deze eitjes zijn moeilijk te detecteren. Eenmaal aanwezig, veroorzaken de volwassen trips schade door bladoppervlakken aan te prikken en af te schrapen. Hierdoor neemt de fotosynthetische capaciteit af en staat de sierwaarde van gewassen als gerbera onder druk. Bovendien kunnen ze plantenvirussen overbrengen. Effectieve bestrijdingsmaatregelen zijn dan ook zeer dringend."

Voorheen waren de meeste bestrijdingsstrategieën gericht op bloementrips, zoals de Californische trips (Frankliniella occidentalis) en werden natuurlijke vijanden zoals orius laevigatus en Amblyseius cucumeris ingezet. De invasieve bladtrips hebben echter heel andere kenmerken, ze zijn groter, hariger en leven op de bladeren. Traditionele oplossingen zijn dan ook ontoereikend, waardoor telers vaak hun toevlucht nemen tot breedspectrum spuitmiddelen.

Actief op zoek
"Vespiformis-System bestrijdt invasieve trips op het blad," legt Koen Merkus, IPM- en bestuivingsspecialist, uit. "In tegenstelling tot de reguliere bestrijders, die zich beperken tot specifieke stadia van trips of habitatvoorkeuren, zoekt Franklinothrips vespiformis actief naar en consumeert het alle ontwikkelingsstadia van trips."

Met Biobests kennis en ervaring is een grootschalig kweeksysteem ontwikkeld dat garant staat voor een betrouwbare en hoogwaardige aanvoer van deze roofzuchtige trips. Vespiformis-System wordt per 1000 adulten geleverd in een duurzame, biologisch afbreekbare verpakking, en geadviseerd als curatieve maatregel tegen trips.

Effectieve duurzame bestrijding
"Vespiformis-System is een waardevol instrument bij de bestrijding van invasieve bladtrips en zorgt voor een gezond en productief gewas," zegt Ines. "Het is compatibel met andere biologische oplossingen en dankzij de unieke werking een betrouwbare en effectieve oplossing voor duurzame tripsbestrijding."

Voor meer informatie:
Biobest Group
Leehove 31
2678 MA De Lier
Tel: +31 174 75 22 50
[email protected]
www.biobestgroup.com

Publicatiedatum: