Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De jacht op de ideale oranje roos

"Al meer dan 8 jaar waren we op zoek naar de juiste oranje roos, en uiteindelijk vonden we de Comanche," zegt Patrick Mbugua van Wildfire Flowers, een Keniaanse bloemenkweker die rozen en hypericums teelt. In dit artikel vertelt Mbugua meer over deze zoektocht en zijn ervaringen met de Comanche-variëteit.

Patrick Mbugua in de kas van Wildfire Flowers in Naivasha, Kenia

44 hectare
Dicht bij het Naivasha-meer in Kenia, op een hoogte van 1890 m, ligt Wildfire Flowers. Het beslaat een areaal van 44 hectare, waarvan 19 hectare wordt gebruikt voor het telen van rozen en 25 hectare voor hypericums. Hoewel de rozen in kassen worden geteeld, worden de hypericums in de openlucht geteeld. Er werken momenteel meer dan 680 mensen. Vandaag de dag is het bedrijf een exporteur van 55 miljoen stelen. Mbugua: "In principe verkopen we de bloemen rechtstreeks aan onze klanten die voornamelijk gevestigd zijn in het VK, Nederland, Duitsland, Finland, Noorwegen, Zwitserland, het Midden-Oosten en Japan. Van onze hypericum wordt ongeveer 10% via de veiling verkocht. Aanvankelijk verkochten we al onze hypericums aan de veiling, en in de loop van de tijd steeds meer rechtstreeks aan onze klanten. Desalniettemin vonden we het belangrijk om ons merk op de veiling te behouden. We behandelen de veiling als een klant, daarom wordt nog steeds 10% van de hypericums daar verkocht."


De kassen van Wildfire Flowers liggen op een hoogte van 1.800m boven zeeniveau.

De ideale oranje
In 2006 begon Wildfire Flowers met het telen van rozen, vanaf dat moment begonnen ze rozenvariëteiten te telen van De Ruiter, een Nederlands rozenveredelaar. Sinds 2018 teelt Mbugua de Comanche-variëteit van De Ruiter. "Al meer dan 8 jaar waren we op zoek naar de juiste oranje roos, en uiteindelijk vonden we de Comanche. We zijn zo'n 8-10 jaar op zoek geweest naar een alternatief oranje om toe te voegen aan de bestaande opties. We zijn betrokken bij de retail, die het hele jaar door een volledig kleurenmix vereist. Oranje moet deel uitmaken van deze mix, het is een belangrijke en populaire kleur die het hele jaar door door de markt wordt gevraagd, we gebruiken het in onze boeketten en gemengde bossen. Om deze reden is een consistente productie van oranje rozen essentieel. Na een jaar proeven te hebben uitgevoerd, voelden we dat de Comanche goed in ons assortiment paste qua vaasleven, kleur, grootte, lengteprofiel en opbrengst."

De Comanche roos

Positieve resultaten
"We zijn zeer tevreden met de resultaten; de Comanche heeft een goede kleur en een goede productie. Deze variëteit produceert heel veel, namelijk 300 stelen per vierkante meter per jaar. De uitschieters kunnen wel de algehele kwaliteit van de roos verminderen. Om de algehele lengte en kwaliteit van de Comanche te verhogen, is het het beste om niet meer dan 240 stelen per vierkante meter per jaar te hebben. Om deze reden hebben we besloten om 1,4 hectare van de Comanche roos te planten. Bovendien doet deze variëteit het goed wat betreft de gevoeligheid voor plagen en ziekten. Het heeft een gemiddelde gevoeligheid voor meeldauw en mijten, en zelfs een lage gevoeligheid voor valse meeldauw en schimmel. Ook de reactie binnen de markt op deze soort is positief, vooral vanwege de kleur," concludeert Mbugua.

De Comanche roos in de kas van Wildfire Flowers

Voor meer informatie:
Wildfire Flowers
Patrick Mbugua
[email protected]
www.wildfire-flowers.com

Publicatiedatum: