Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: “Onze industrieën niet de grens over duwen puur voor eigen CO2-reductie"

De gasprijs is donderdag weer scherp gestegen tot boven de 26 euro per megawattuur voor het dichtstbijzijnde TTF-contract, april 2024. De daggasprijs opende vrijdagochtend op 26,17 euro per megawattuur. De prijsstijging volgt net op het moment dat energiespecialisten in hun terugblik op de week constateren dat de meeste energiemarkten door zacht weer toch weer een stapje omlaag deden. Donderdag was een recordwarme dag.


TTF-gasprijs contract april 2024 t/m 14 maart 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

AgroEnergy wijst erop dat de gasprijs eerder deze week nog kon dalen, ondanks verstoringen bij de Noorse gasproductie. De gasvoorraden zijn door het zachte weer slechts mondjesmaat aangesproken. Daardoor is de gemiddelde Europese vulgraad momenteel nog ongeveer 60%. Dat is inmiddels hoger dan het niveau van vorig jaar rond deze tijd van het jaar. Men spreekt de verwachting uit dat het vullen van de gasvoorraden misschien al voor 1 april kan gaan starten gelet op een verder zacht verloop van de maand maart. Een tweede voorspelling is dat de spotprijs van elektriciteit eerder verder zal zakken dan gaan stijgen, omdat groene opwek van elektriciteit met de dag meer wordt.

De olieprijs is naar het hoogste niveau in ruim vier maanden gestegen. Dat gebeurde nadat het Internationaal Energieagentschap (IEA) de vooruitzichten flink bijstelde, deelt BNR. Het agentschap verwacht dat dit jaar een tekort in het aanbod van olie kan ontstaan, nadat er eerder juist een overschot in het vooruitzicht werd gesteld. De gemiddelde landelijke adviesprijzen voor brandstof die UnitedConsumers dagelijks op een rijtje zet zitten als gevolg van stijgende olieprijzen in de lift. Een liter Euro95 kost vandaag 2,175 en een liter diesel 1,956.

"We moeten onze importafhankelijkheid terugschroeven", stelt Martien Visser, Lector Energietransitie en werkzaam bij Gasunie, bij de NVDE. Positief is hij over almaar stijgende opwek van zon- en windenergie, maar hij is ook kritisch. "We moeten oppassen dat we onze industrieën niet de grens over duwen om vervolgens zelfgenoegzaam vast te stellen dat onze CO2-emissie is gedaald." Hij ziet nu gebeuren dat bedrijven dan naar landen met een minder ambitieus klimaatbeleid dan Nederland verplaatsen.


Martien Visser, rechts, op een bijeenkomst van Tuinbouw Jongeren Nederland in december 2022. Rechts: Remco de Boer.

Shell blijft investeren in olie en gas. Het bedrijf heeft haar strategie voor de energietransitie gepubliceerd. Ten opzichte van 2021, toen Shell met ook met een strategie-update kwam, wil men dat gebruikers van hun olieproducten in 2030 15 tot 20 procent minder CO2 uitstoten. Het bedrijf verwacht de komende jaren een lager gebruik van benzine en diesel en meer gebruik van biobrandstoffen en elektriciteit.