Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
handel blikt terug op Moederdag

"Hoge prijzen voor zo'n beetje alles wat in een vaas gaat"

Tholen - "Onze omzet met de Moederdag was dit jaar ongeveer gelijk aan die van vorig jaar", vertelt Theo de Mooij van Hoven & de Mooij. "Prijzen waren hoog, voor eigenlijk zo'n beetje alles wat in een vaas gaat, maar we hebben desalniettemin goed verkocht. Wel wordt er nog maar weinig vooraf besteld, het is steeds meer last minute, maar dat is een trend die we de afgelopen jaren sowieso al zien. Dat maakt het onvoorspelbaarder, we moeten wat meer risico nemen. Als je 's ochtend de cel vol ziet staan met bloemen en deze aan het eind van de dag weer flink leeg geshopt is, dan geeft dat toch telkens weer voldoening."

De handel voor Moederdag trok in week 18 aan en afgelopen week was ook de maandag nog erg druk. Dan is de exporthandel wel min of meer gelopen, op dinsdag volgde nog relatief veel handel voor België en op de valreep van het weekend, op vrijdag, volgde nog een laatste drukke dag waarop handel voor de binnenlandse markt gedistribueerd werd. "Verschil met vorig jaar was dat wij dit jaar nog meer zijn gaan importeren uit Ecuador en Colombia. Dat maakt dat we in rozen wat meer kleuren konden aanbieden en dat wisten onze klanten goed te waarderen."

Theo de Mooij

Drukker dan vorig jaar
"De dagen naar Moederdag toe waren dit jaar drukker dan vorig jaar", weet Joost de Vries van Tuning Bloemexport BV. "Nu is het afwachten hoe alles is verkocht. Er waren geen grote bijzonderheden, maar de omzet was zeker beter dan vorig jaar. De hogere omzet komt waarschijnlijk omdat er iets meer vraag was dan het afgelopen jaar, maar ook de prijzen waren hoger."

Tuning exporteert voornamelijk naar Noord-Amerika, Scandinavië, Zuid-Europa en Duitsland. "Vooral in Amerika is Moederdag echt groot ", vervolgt Joost, "en wat we daar naartoe sturen zijn vooral de speciale bloemen, zo'n 5 tot 10% van alle mogelijke soorten die wij leveren. De rest komt vooral vanuit Zuid-Amerika of is lokale productie. Veel van de bloemen kopen we direct bij de kwekers en gaan dan richting Amerika."

Hogere middenprijs
"We hebben een paar drukke weken achter de rug", vertelt Gerard de Ruijter van het gelijknamige G.J. de Ruijter. "Naast de rozen en gerbera's gingen vooral de pioenen erg goed dit jaar. De pioenen zijn vroeger dan voorgaande jaren, voornamelijk omdat we nu ook veel hebben geïmporteerd vanuit Italië en Roemenië, waar deze teelt is gegroeid. De pioenen waren ook erg gewild wat heeft bijgedragen aan een hele goede Moederdag voor ons."

Sinds 2,5 jaar is G.J. De Ruijter aangesloten bij GreenFlor, die ook veel klanten heeft in Duitsland, Zwitserland en wereldwijd. De Ruijter zelf heeft vooral klanten in België en Nederland. "Rondom Moederdag zijn bloemen meestal wel duurder, maar omdat er geen extreme aantallen waren lagen de middenprijzen ook daadwerkelijk wat hoger dan in vorig jaar. Hoge prijzen zijn ook nodig, want de Moederdag is een van de dagen waar de handel het van hebben moet."

Veel boeketten
Het valt hem tot slot ook op dat Moederdag een dag is waar - naast rozen, gerbera's en pioenen - vooral veel boeketten worden verkocht. "In boeketten wordt eigenlijk het hele assortiment gebruikt, waaronder veel zomerbloemen zoals leeuwenbekjes. De kleuren in een moederdagboeket zijn vooral rood en roze. Ook zit er altijd veel snijgroen in een boeket. Nu is het seizoen van het Nederlandse snijgroen voor ons wel klaar, dit loopt van augustus tot begin april ongeveer."

Voorlopig blijft het nog wel druk voor de Ruijter, want in juni zijn er nog examens en allerlei internationale moederdagen waardoor er veel handel is. Vanaf juli zal de rust enigszins terugkeren.

NB Noodweer in Afrika
De afgelopen week heeft het erg veel geregend in grote delen van Kenia en Ethiopië, met in de eerste plaats groot menselijk leed tot gevolg. Daarnaast ondervindt ook de bloemensector last, hoewel we voor nu geen goed beeld hebben kunnen krijgen in hoeverre dit de verkoop met de Moederdag geraakt heeft. Volgens Celement Tulezi, voorzitter van het Kenya Flower Council (KFC), heeft de sector echter 'een verlies ter waarde van miljoenen shillings' te verwerken gekregen en is het exportvolume beïnvloed. Een importeur laat desgevraagd weten dat 'de bloemendozen door de koelcel dreven' - wat je, zoals hier te zien, vrij letterlijk moet worden genomen. Weer een ander laat weten wel zijn aantallen gehad te hebben maar klaagt wel over de kwaliteit. Zelfs wanneer er geen directe schade van de regen is, is de hoge luchtvochtigheid funest.