Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teeltondersteuners van Schoneveld Breeding helpen teeltprestaties te maximaliseren

Herbert van Gijtenbeek bij Schoneveld Breeding is teeltondersteuner. Als kind was hij al in de weer met zaden en planten, nu is het zijn dagelijkse werk. "Ik sta naast een kweker, denk mee en help vooruit te kijken. Zodat de teeltresultaten zo optimaal mogelijk zijn."

De teeltondersteuners van Schoneveld Breeding vervullen een belangrijke rol. "We komen veelvuldig over de vloer bij onze klanten. We evalueren hun teelt, ondersteunen bij problemen en helpen hen mee te kunnen gaan in nieuwe ontwikkelingen", vertelt Herbert. "Neem bijvoorbeeld het snelle terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen in de primulateelt. Dat kan voor kwekers soms té snel gaan. Dan ben ik er om te begeleiden en ze mee te nemen in vernieuwingen."

Kennispartner
"De omstandigheden zijn bij elke jongeplantenkweker en kweker anders. Ik zie met eigen ogen wat er speelt en overleg bovendien wekelijks met mijn collega's op kantoor over actuele ontwikkelingen en situaties bij klanten. We combineren ervaringen die we intern en extern opdoen tot één geheel. Daardoor zijn we een kennispartner voor onze klanten. We onderhouden lange termijn relaties met ze, waardoor we precies weten hoe iemand werkt en welke aanpak zou kunnen leiden tot nóg betere resultaten."

"We gaan uit van de dagelijkse praktijk bij kwekers en zijn altijd beschikbaar om te helpen maximale prestaties uit onze zaden te halen."

Maximale prestaties
Herbert: "We staan in de sector bekend als deskundige kennispartner. We gaan uit van de dagelijkse praktijk bij kwekers en zijn altijd beschikbaar om te helpen maximale prestaties uit onze zaden te halen. In samenwerking met klanten kijken we welke teelten hij heeft, waar hij naartoe wil met zijn bedrijf en wat zijn klanten voor wensen hebben. Als frisse blik van buiten en vraagbaak voorkom ik bedrijfsblindheid en ondersteun ik bij nieuwe technieken en ontwikkelingen. Een prachtige rol die ik voor de hele keten vervul."

Voor de hele keten
"Ik werk dan wel bij de veredelaar die aan het begin van de keten staat en mijn klanten zijn jongenplantenkwekers. Dat wil niet zeggen dat mijn taak niet verder gaat." Herbert legt het uit aan de hand van een voorbeeld. "Ik kreeg een teeltprobleem van een kweker voorgeschoteld waarvan ik met zekerheid kon zeggen dat het niet in de genetica zat. In principe hoef ik daar dus niets mee, maar toch zoek ik het uit. Ik werk voor Schoneveld Breeding, maar vooral werk ik voor de héle keten."

Moed
Herbert: "Ik haal weleens een quote aan van Winston Churchill: "Succes is niet bepalend om door te gaan, moed echter wel." Dat is precies hoe het hier werkt. Aan het begin van de productontwikkeling, wéét je helemaal niet of iets een succes zal worden. Toch gaan we er moedig en vol toewijding voor."

Primula acaulis
"Bij de ontwikkeling van Primula acaulis was ik bijvoorbeeld heel sceptisch. Ik werkte toen elders, maar doordat Schoneveld Breeding bekendstaat om de toewijding in Cyclamen, bleef ik het toch volgen. Het doel was minder remstoffen gebruiken en toch een uniforme plant met hoge houdbaarheid kweken. Zodat de hele keten daarvan kan profiteren. En ja hoor, na een aantal jaar bleek de Primula acaulis van Schoneveld Breeding een enorme verbetering binnen het bestaande segment."

"Door ontwikkelingen en innovaties te volgen, kunnen we klanten altijd helpen op het moment dat zij ergens mee aan het werk willen."

Veenvrij telen
Om tot zulke resultaten te komen, verdiepen de veredelaars van Schoneveld Breeding zich continu in nieuwe ontwikkelingen in de markt. Herbert wijst op het veenvrij telen dat geleidelijk aan opkomt. "Kwekers in Zwitserland zijn daar al heel ver mee, maar het is ook al lang een hot topic in onze proeven. Door ontwikkelingen en innovaties te volgen, kunnen we klanten altijd helpen op het moment dat zij ergens mee aan het werk willen."

Proeven
"Onze veredelaars hebben de kweker andersom ook nodig bij productontwikkeling. We zetten nieuwe producten hier eerst in onze eigen kas, maar we zijn uiteindelijk natuurlijk geen kwekerij. Daarom werken we samen met jongeplantenkwekers en kwekers om in proeven te kijken hoe producten zich ontwikkelen onder verschillende omstandigheden. Het klimaat is niet overal op de wereld gelijk en ook de faciliteiten verschillen enorm. Het is voor ons belangrijk om te weten hoe producten zich in al die verschillende omstandigheden ontwikkelen."

Eerlijk maatwerk
"Iedereen heeft elkaar nodig", vat Herbert het samen. En daarbij is eerlijkheid voor hem het belangrijkst. Laten zien wat écht werkt en waarom. "Het is altijd maatwerk, we hebben richtlijnen en stellen steeds opnieuw bij elke kweker scherp. Het is een samenwerking waarbij je door middel van testen komt tot de beste teelt die leidt tot het allerbeste resultaat. Uiteindelijk profiteert de hele keten van die grondhouding."

Voor meer informatie:
Schoneveld Breeding
Sluinerweg 15
7384 SC Wilp
Tel: 0571 – 27 17 17
info@schoneveld.nl
www.schoneveld.nl

Publicatiedatum: