Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bernard Nanninga deelt bevindingen over Nationaal Horti Symposium

"Tuinbouwsector mist krachtige ambassadeur"

Tijdens het Nationaal Horti Symposium voorafgaand aan dag 2 van glastuinbouwbeurs HortiContact werden een aantal pijnlijke constateringen gedaan door een paar uitstekende sprekers. Dat vindt Bernhard Nanninga van Agrado, en hij legt hieronder in deze ingestuurde bijdrage uit waarom.

Podcaster Remco de Boer van Studio Energie sloeg de spijker op zijn kop en confronteerde de tuinbouwsector met een aantal rake punten zoals "Uitstoot en klimaat staan momenteel centraal. Is het de sector nog gegund energie te gebruiken?" Ook stelde hij: De sector is niet goed georganiseerd. Gooi de deuren open en laat je ook vanuit je kwetsbare kant zien. Vraag is of Nederland de glastuinbouw nog wel wil en leg dit op tafel."

Hij bracht een ongemakkelijke boodschap maar juist als buitenstaander kan hij misschien goed duiden en de vinger op de zere plek leggen.

Maatschappelijke waarde
Ook André Hoogendijk, directeur brancheorganisatie Akkerbouw, wist met humor maar ook veel scherpte de sector in een ander perspectief te zetten dan alleen een economische en wees op de maatschappelijke waarde. Hij ziet migratie, energie en bestrijdingsmiddelen als de achilleshiel van de sector. Ook hij stelt vast dat de sector versnippert is en er geen overkoepelende orgaan bestaat als centraal aanspreekpunt. Hij zegt uitdagend en met kracht "SECTOR, WORD WAKKER!"

Global strategist Tiffany Tsui gaf een grafische weergave van het tuinbouwcluster waarin de complexiteit maar ook grote onderlinge samenhang van de sector duidelijk werd. Daarin zijn heel veel MKB-bedrijven en familiebedrijven actief met ieder hun eigen specialiteit.

Negatief geframed, internationaal geroemd
Bouke Arends, burgemeester van het Westland, gaf in zijn presentatie aan hoe de glastuinbouw in 150 jaar gekomen is tot het meest efficiënte productiesysteem ter wereld waar op een kleine oppervlakte met relatief weinig middelen voedsel wordt geproduceerd. Er is door de jaren heen een onlosmakelijke symbiose ontstaan tussen de verschillende spelers. Niet voor niets komt men vanuit de hele wereld kijken hoe we dit hier doen.

Puck van Holsteijn, directeur van het World Horti Center kan beamen hoe delegaties zich voeden met kennis en informatie over deze industrie. Ze geeft aan dat de sector momenteel negatief wordt geframed wat ze illustreerde vanuit de 3 uur opnames voor een Nieuwsuur-reportage waarvan 20 seconden werd gebruikt en vooral de migratie en misstanden in de sector naar voren werd geschoven. "Men is blijkbaar doof voor de boodschap hoe goed de sector bezig is", aldus Remco de Boer.

ASML
Op dezelfde dag als het congres domineerde de CEO van Nederlandse grootse bedrijf ASML het vaderlandse nieuws vanwege het dreigende verlies van dit bedrijf als economische waarde voor ons land. Met dreigende taal om te vertrekken uit Nederland wist de CEO zijn punt te maken. Hier heeft de tuinbouwsector momenteel het nakijken ondanks alle initiatieven die tot dusver zijn genomen.

Mist de tuinbouwsector inderdaad die krachtige ambassadeur en bestuurlijk orgaan die optreedt wanneer nodig en vanuit leiderschap parlement en maatschappij mee krijgt? Bij ASML werken ruim 22.000 mensen waarvan 40% uit het buitenland. In de glastuinbouw met vooral familiebedrijven werken ruim 66.000 mensen en in piektijden ruim 100.000 mensen. Wat weegt zwaarder: het economische belang of het maatschappelijk?

De sector is aan zet om zichzelf als één industrie te gaan zien waarbij elk individueel bedrijf zich zal moeten realiseren onderdeel hiervan te zijn en zich ook zo te gedragen en hierin een bedrage te doen.

Parel
Het symposium is een initiatief van HortiContact in samenwerking met vakblad Onder Glas. Ook op de beursvloer bleek dat de nodige aanwezigen de hun voorgehouden spiegel wel konden waarderen. Zo werd de vergelijking van de tuinbouw met een parel aangehaald in gesprekken, merkte de redactie. Uit tweede hand komt die vergelijking hier op neer: De mooie parel die tuinbouw heet zit nog potdicht voor buitenstaanders, waardoor men niet laat zien hoe goed men bezig is, maar bovendien door al het geëcho ook niet goed hoort waar de buitenwereld mee bezig is.

Publicatiedatum: