Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Winterse wisselvalligheid, maar weinig beweging in energieprijzen

Negatieve stroomprijzen bleven in een winters weekend, waarin het vroor of waterkoud was, uit. De EPEX-dagprijs ligt, net als maandag, in de range van zo'n 80 euro. Vandaag 84,5 euro. De TTF-gasprijs beweegt tussen zo'n 30 en 32 euro per megawattuur. De daggasprijs opende maandag op 31,6 euro per megawattuur. Het februaricontract sloot vrijdag op net geen 32 euro af.


Bij vlagen natte sneeuw maandagochtend in Tholen

TenneT-data laten één grote onbalanspiek zien. Zaterdagochtend trad tussen 10-10.15 een overschot op. Regelvermogen werd ingeschakeld bij een (kortstondige) onbalansprijs van 1838 euro per megawattuur.

Het demissionaire kabinet geeft een tijdelijke lening van 25 miljard euro aan netbeheerder Tennet. Met dit geld kan het bedrijf investeringen doen om de verstopping van het stroomnet tegen te gaan. Dit heeft het ministerie van Financiën aan de Eerste en Tweede Kamer bekendgemaakt.

De gastoevoer van Noorwegen naar de rest van Europa is in 2023 met 6,7 procent gedaald. Nu.nl schrijft erover. Het Noorse staatsbedrijf Gassco kampte met langdurige onderbrekingen voor onderhoud. Noorwegen haalde in 2022 Rusland in als de grootste gasbron van Europa. Afgelopen december werd een recordexport van aardgas uit Noorwegen genoteerd.

Plannen voor de komst van een gascentrale in Nijmegen, die later op waterstof over moet, stuitten op kritiek van klimaatactivisten. Ook daarover schrijft Nu.nl.


TTF-gasprijs contract februari 2024 t/m 12 januari. Klik hier voor vergroting.