Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ademende verpakking voor houdbaarheid van leliebollen

Leliebollen kennen een korter uitstalleven in winkels vergeleken met andere bloembollen, wat een uitdaging vormt voor retailers. De kwaliteitsproblemen beginnen meestal eind maart tot begin april, terwijl de verkoop tot eind april of begin mei duurt. PerfoTec heeft deze uitdaging aangepakt door een innovatieve consumentenverpakking te ontwikkelen die een doorbraak betekent voor de houdbaarheid van leliebollen. Deze oplossing heeft het uitstalleven van leliebollen in de winkel met maar liefst zes weken verlengd, waardoor consumenten tot in juni leliebollen kunnen planten en van de bloei kunnen genieten.

Uitgedroogde of beschimmelde leliebollen, of bollen die al uitlopen terwijl ze nog in het winkelschap liggen, vormen een probleem voor winkeliers. Als de bollen niet tot bloei komen bij de klant thuis, kan dit leiden tot klachten en nog erger: klanten die wegblijven. Dit is niet altijd de schuld van de verkoper; vaak is de opslag bij de klant thuis verre van optimaal. Bas van der Velden, de algemeen directeur van Kapiteyn BV in Breezand, en Paul van de Loo van PerfoTec hebben hun krachten gebundeld. Met de kennis uit de verpakkingsindustrie voor groente en fruit hebben zij een verpakking ontworpen die de houdbaarheid van leliebollen aanzienlijk verbetert, ook na de verkoop.

Innovatie op grote hoogte
De kiem voor innovatie werd geplant hoog in de lucht, toen Jan Kapiteijn van Kapiteyn BV en Bas Groeneweg van PerfoTec elkaar vonden op een trans-Atlantische vlucht. Daar, tussen wolken en wereld, deelden ze een visie om het probleem van snel verouderende leliebollen aan te pakken. Van der Velden herinnert zich: “Ze bespraken strategieën om het voortijdig ontkiemen, schimmelen of uitdrogen van bollen in het verkooppunt tegen te gaan. Dit was de start van een belangrijk onderzoekstraject.” Met financiële steun vanuit een Noord-Hollandse provinciale subsidie ging het project van start en nu, vier jaar later, vieren we een succesvolle afronding. Belangrijk was dat de resultaten gedeeld zouden worden met de hele sector. Van der Velden beaamt: “Wij dragen graag bij. Als de kwaliteit van producten in het schap verbetert, profiteert de hele sector daarvan.”

Perfotec perfectioneert verpakking
Paul van de Loo van PerfoTec vertelt: “De microperforatietechniek was al een onderdeel van onze expertise. We hebben deze techniek nu uitgebreid door een foliemateriaal te ontwikkelen dat ook optimale vocht- en CO2-doorlaatbaarheid biedt.” Zijn expertise, opgedaan met groente en fruit en bij het verpakken van bloemen voor post verzending, heeft geleid tot deze innovatie. Voor leliebollen was een herontwerp van het folie noodzakelijk. “Elke bolsoort heeft zijn eigen ademhalingspatroon. Na vier jaar van intensief onderzoek naar deze ademhalingsprocessen, hebben we nu de kennis in huis om ons folie te optimaliseren voor diverse producten," legt Van de Loo uit. Dit heeft geresulteerd in een verpakkingstechniek die de hoeveelheid zuurstof afstemt op het gewicht, waardoor het aantal laser-microperforaties in het folie nauwkeurig bepaald kan worden. Specifiek voor leliebollen was het belangrijk om de kiemvorming te minimaliseren. “Dit bereiken we door de zuurstoftoevoer te verlagen, terwijl we de CO2-niveaus binnen de perken houden. Bollen moeten ademhalen, maar op een gecontroleerd langzamer tempo. Dit verlengt de levensduur en verbetert de houdbaarheid” Het nieuwe folie reguleert de uitwisseling van CO2 en waterdamp, waardoor het risico op schimmelvorming vermindert.

De nieuwe technologie heeft het uitstalleven van leliebollen aanzienlijk verlengd, met een extra zes weken aan houdbaarheid in de winkel. Waar de leliebollen in traditionele verpakkingen al begin april aan kwaliteitsverlies onderhevig waren, garandeert de nieuwe technologie nu een verlengde uitstalperiode van maar liefst zes weken. Dit betekent dat de bollen, voorheen aangetast door voortijdige kieming of schimmel, nu tot eind mei in optimale staat kunnen worden verkocht. Dit is niet alleen een winst voor de consument, die langere tijd kan genieten van verse bollen, maar ook voor retailers die nu een langere verkoopperiode hebben en voor exporteurs die minder verlies lijden door bederf.

Composteerbaar, maar zonder zaagsel of potgrond
Omdat ook naar de duurzaamheid is gekeken, zochten Van der Velden en Van de Loo naar een composteerbare variant van het folie. Van de Loo: “Een succesvol resultaat dat we beschouwen als een waardevolle toevoeging aan ons onderzoek,” Dankzij deze vooruitgang is er geen behoefte meer aan peat of zaagsel in de verpakking van lelies; het nieuwe folie reguleert vocht en voorkomt schimmelgroei.

Voor lelies is het product nu klaar. Er wordt alweer naar andere producten gekeken, zoals vaste planten. Dat vraagt volgens Van de Loo weer andere oplossingen. “Een vaste plant van pak ‘m beet achttien gram wordt gedurende de tijd in de verpakking steeds lichter en we zagen schimmelvorming. De oplossing was

het terugbrengen van de zuurstof in de verpakking, dus voegen we nu bij het verpakken stikstof toe. We hebben de microperforaties in het folie aangepast en om vochtverlies te beperken gebruiken we een folie met een sterke waterdampbarrière. Deze aanpak was succesvol bij de meest uitdagende producten, en nu is het tijd om het volledige plantenassortiment te testen.”

Innovatie gedreven door subsidie-ondersteuning
Kapiteyn BV en PerfoTec hebben met succes een gecombineerde subsidieregeling benut voor hun samenwerkingsproject. Dit VIB-project, gericht op innovatie binnen midden- en kleinbedrijven, heeft financiële steun ontvangen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), via het programma Kansen voor West II, en de Provincie Noord-Holland. Het primaire doel van deze subsidie is om de snelheid waarmee MKB-innovaties de markt betreden, aanzienlijk te verhogen.

Om de succesvolle innovatie en de voordelen van de nieuwe verpakkingsoplossing te delen met de sector, is er begin februari 2024 bij Kapiteyn BV een open dag. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om deze dag bij te wonen en de technologie van dichtbij te bekijken

Voor meer informatie:
PerfoTec
Tel: + 31 (0)297 255 554
info@perfotec.com
www.perfotec.com

Publicatiedatum: