Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het leven van een tuinder en ijscoman vol onverwachte wendingen

Tholen - In de X-bio van Rob van den Ende alias Rob de Schepper staat: “Alles kan gewoon.” Als tuinder en ijscoman heeft hij zich gewijd aan zeer uiteenlopende activiteiten, waaronder techniek, politiek, bloemen, Tommies, aubergines, mantelzorg en meer. Rob is zowel een ervaringsdeskundige als iemand met oprechte interesse in deze diverse domeinen.

Rob is geboren in een familie van tuinders en zijn vader en oom kweekten chrysanten, waar ook Rob na zijn afstuderen aan de tuinbouwschool in 1987 aan de slag ging. In 1995 nam hij het bedrijf volledig over en besloot in 1998 tot een complete nieuwbouw. Rob: “In die tijd kon je dergelijke projecten nog zelfstandig uitvoeren zonder de noodzaak van adviesbureaus. Ik heb alles onderzocht en geregeld, van bouwvergunningen aanvragen tot gesprekken met wethouders en kasbouwers. Ik vond dit zeer boeiend.” Dit opende de deuren naar de wereld van ambtenarij en politiek, waardoor hij sindsdien nauw betrokken is gebleven bij politieke zaken.



Helaas werd het bedrijf kort na de nieuwbouw geconfronteerd met wateroverlast en herhaaldelijke overstromingen in de daaropvolgende jaren. Ondanks deze uitdagingen bleef het bedrijf chrysanten kweken, totdat de gemeente besloot dat Robs bedrijf in 1998 plaats moest maken voor woningbouw, wat een complex proces met politieke belangen met zich meebracht en Rob aanzette tot ‘out of the box-denken’. Rob houdt ervan om oude brommers te verzamelen en op te knappen. Destijds viel zijn oog op een ijsbrommer en kwam hij op het idee om ijsboer te worden. “Het was destijds een warme zomer, en ik zag het personeel uit de kassen buiten in de pauze zitten. Ze zouden vast wel van een ijsje willen genieten, dacht ik.”



Het idee leidde niet tot een carrièreswitch, maar tot een succesvolle nevenactiviteit. Rob zocht samenwerking met lokale ijsboeren. Hoewel sommige ijsboeren niet geïnteresseerd waren en anderen te duur bleken, vond hij uiteindelijk een ambachtelijke Italiaanse ijsfabriek die ijs produceerde voor restaurants. Hij werd klant bij hen en volgde zelfs cursussen over ijsbereiding om zijn ijsverkoop verder te ontwikkelen. Onder de naam Rob de Schepper bood hij zijn diensten ook aan voor feesten en evenementen, wat gezien zijn uitgebreide netwerk in de tuinbouwsector een succesvolle onderneming bleek te zijn. Ook kreeg hij een standplaats in natuurgebied Delfse Hout, waar hij en inmiddels ook zijn jongste dochter, ijs verkopen aan wandelaars en fietsers uit heel Nederland, maar waar vooral verhalen worden uitgewisseld. “Het verbaast me soms wat mensen allemaal spontaan met me delen,” vertelt Rob.



In 2008 verkocht Rob zijn bedrijf, maar hij bleef actief in de tuinbouwsector, waarbij hij zich specialiseerde in technische ondersteuning en elektro. Hij begon met het telen van pioenrozen op een nieuwe locatie in Delfgauw, maar schakelde samen met een compagnon over naar de teelt van aubergines toen de pioenrozen niet goed gedijden. Tijdens deze periode werd zijn dochter blind door een oogparasiet. De samenwerking met zijn compagnon bleek een zegen, aangezien het hem in staat stelde om zijn bedrijf te combineren met de zorg voor zijn dochter. Na drie jaar onderging zijn dochter een hoornvliestransplantatie en herwon ze gedeeltelijk haar zicht. Pioenen teelt Rob overigens nog altijd, in Turkije en hij onderzoekt of hij de teelt in de toekomst kan uitbreiden met groenten.



Een bijzondere periode in het leven van Rob was zijn samenwerking met Jos van Mil. Rob was nauw betrokken bij het vernieuwende tomatenconcept "Tommies" en zette zich in om mensen bewust te maken van dit nieuwe gezonde snoepgoed. “Ik bezocht beurzen zoals de Huishoudbeurs en Libelle Fair om Tommies uit te delen en mensen te vertellen hoe deze gezonde snack werd geteeld. Daar ontdekte ik dat veel consumenten daar heel weinig van afwisten en zo is ook een beetje het idee voor Tomatoworld ontstaan.”



Tegenwoordig probeert Rob het wat rustiger aan te doen. Hij is niet langer actief in de teelt en trekt zich langzaam terug uit de ijsverkoop. In de politieke arena is hij actief als vrijwilliger voor BBB en hoopt op sterke vertegenwoordiging in de Tweede Kamer.



Het verhaal van Rob toont aan dat het leven vol onverwachte wendingen en connecties kan zitten, zowel positieve als uitdagende. Terugkijkend is Rob dankbaar voor hoe alles is gelopen: van de nieuwbouw en gedwongen verkoop van zijn bedrijf tot de intensieve zorgperiode voor zijn dochter. Hij heeft ervaren dat het vaak moeilijk is om de juiste hulp te organiseren, maar hij kon door zijn uitgebreide netwerk veel voor elkaar krijgen. Dit motiveert hem om zich in te zetten voor mensen in tijden van nood.

Dit artikel verscheen eerder in editie 11, 37e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.