Tholen - Begin deze week werden de genomineerden voor AIPH International Grower of the Year bekendgemaakt. Negen kwekers waaronder drie (!) Nederlandse en één Belgische dingen mee om de felbegeerde prijs.

Dat zulks het geval is blijkt direct uit de media-aandacht die de verschillende kwekers te beurt vallen. De kwekers 'van bij ons' - chrysantenkwekerij Beyond Chrysant, hortensiakweker Sjaak van Schie, boomkweker Huverba en, uit België, tropische plantenkweker Kwekerij Dirk Mermans - shinen in (lokale) kranten en op sociale media.

"Wij zijn een relatief klein bedrijf, dus deze had ik eigenlijk niet verwacht, nee", zo laat Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant optekenen in het AD. Maar dat hij in het rijtje thuishoort weet de kweker tegelijkertijd ook maar al te goed: "Als glastuinbouwsector hebben we zo'n gaaf verhaal te vertellen en wij proberen dat te doen."

Sjaak van Schie, dat ook in Portugal een bedrijf heeft en aldaar eerder dit jaar in de prijzen viel, geeft op sociale media eveneens aan vereerd te zijn met de prijs, zoals ook Huverba, die er een beloning in ziet van hard werken en toewijding aan het telen van de mooiste bloemen en struiken.

Kwekerij Dirk Mermans is tot slot ook erg trots op de nominatie. De kweker, die sinds de coronacrisis ook naam heeft gemaakt met zijn webshop Plantlovers, spreekt op Facebook alvast van een opmerkelijke prestatie en viert het alvast met een leuke actie: reageer op dit bericht en maak kans op een mooie Monstera Variegata of een rondleiding op het bedrijf.

Uitreiking
Naast voornoemde partijen zijn er drie Chinese kwekers/partijen genomineerd (te weten Guangzhou Flower Research Center, Yunnan Shining Flora en Yunnan Yunxiu Flower), een Spaanse kweker (Fitoralia) en een Engelse kweker (Greenwood Plants). De winnaar wordt zoals gebruikelijk bekendgemaakt op de IPM Essen, op 23 januari volgend jaar. Michael Perry, meer bekend onder de naam 'Mr Plant Geek' en Sirekit Mol, commercieel manager bij Beekenkamp Plants, zullen de honneurs waarnemen. Daarnaast zijn er prijzen in een viertal categorieën, te weten boomkwekerij, snijbloemen en bollen, jonge planten en 'duurzaamheid'.

Meer informatie over de (IGOTY) Awards 2024 vindt u hier.