50 jaar Montera Techniek gevierd

Montera Techniek vierde zaterdag het vijftigjarig bestaan. Het jubileum is gevierd met een receptie voor klanten en met 's avonds een barbecue met (oud-)collega’s. Laurens van Es, project- en businessunit manager, mocht namens het jarige bedrijf uit Pijnacker speechen. De anekdotes, feiten en cijfers hieronder komen uit zijn speech.

Laurens was toen Montera Techniek (afkorting voor Montage elektronische regel apparatuur)werd opgericht nog niet eens geboren, zo begon hij zaterdag. Toch wist hij feilloos de bedrijfsgeschiedenis te vertellen, maar niet voordat hij medeoprichter en eregast Louis Wubben naar voren riep.

Laurens in de watertechnische ruimte bij Duijvestijn Tomaten vorig jaar: “Keuze voor maximale flexibiliteit in watergift per kraanvak zien we steeds vaker”

Waarom heeft Montera die naam?
Montera is in 1973 voortgekomen uit het vroegere Van Vliet, wat later is overgegaan in de naam HortiMaX, dat tegenwoordig in de Riddergroep is opgenomen. In deze jaren verkocht Van Vliet niet alleen de klimaat- en substraatcomputer uit die tijd maar installeerde deze ook zelf.


Laurens speecht

"Toen deze computers hen weg begonnen te vinden in tuinbouwland en er dus veel geïnstalleerd moesten worden, werd er te weinig aandacht besteed aan het verder ontwikkelen van de computers. Om dat niet in de weg te zitten, is de beslissing gemaakt de installatietak af te splitsen. Wat Van Vliet ontwikkelde en verkocht, installeerde Montera."

Steenwol
In het begin draaide het voor installatie alleen op regenautomaten, maar niet veel later werden dat complete installaties. Eind jaren zeventig had medeoprichter Louis een rol in de opmars van steenwol in de tuinbouw. Hij heeft samen met diverse telers, voorlichters en technici maandenlang getest met telen op steenwol en het perfectioneren daarvan. "Ik ben oprecht trots dat Montera onderdeel is van de beginselen van kweek op steenwol wat tegenwoordig de wereldwijde standaard is."


Speciaal aandacht voor Louis Wubben

In 1991 ging de naam van Van Vliet Montera naar Montera Techniek B.V. Niet lang daarna, in 1992/1993, bouwden tuinders flink aan de Baliade in Pijnacker. Voor Montera Techniek betekende dat een schaalsprong. "De bedrijfsomvang ging van 1 naar 2 à 3 hectare. We waren voor het eerst voor meerdere nieuwe kwekerijen tegelijk aan het installeren."

Verhuizing
In 1993 verhuisde Montera Techniek van de Kerkweg naar de Ambachtsweg. Daar (nr. 24) zit het bedrijf nog steeds.

De schaalvergroting bij telers ging door. Van Winden bouwde in 2002 een kas van 11 hectare en Montera Techniek was erbij voor installatiewerk.

2007 is ook een bijzonder jaar. Daarin ging Louis op 10 november, na 34 jaar trouwe dienst, met pensioen.

Verkoop
2010 was een moeilijk jaar in wat voor de tuinbouw ook een moeilijke tijd was. Montera Techniek stond in de verkoop. Montera ging uiteindelijk verder met 5 mensen. Bosman kocht het bedrijf uit Pijnacker. "Na die tijd zijn diverse mensen weer teruggekomen op het oude nest."


Teamfoto

In 2014 werd Bosman na de samengang met Van Zaal Bosman Van Zaal. "Door deze samenwerking heeft Montera mee kunnen liften op de verdere professionalisering zoals het gebruik van geavanceerde tekenpakketten en machines welke legio van extra mogelijkheden hebben gegeven."

Buitenland
Tot 2016 was Montera altijd nationaal actief. In dat jaar kwam daar verandering in met de eerste buitenlandse klussen in onder andere Duitsland, Afrika en Zuid-Amerika.

Tot slot dan nog een speciaal jaar, 2020. Daarin nam Montera het Sercom-dealerschap over van VNA, waardoor het bedrijf naast Ridder- ook Sercom-dealer werd.

En dan is er dus 2023. Dat speciale jaar is zaterdag gevierd met inmiddels 20 medewerkers (bekijk alle gezichten hier). "Met deze groep medewerkers zijn we toekomst bestendig en hebben het vertrouwen onze klanten nog in lengte van jaren van dienst te kunnen zijn."

Voor meer informatie:
Laurens van Es
Montera Techniek
info@montera.nl
www.montera.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.