Gasunie begint aanleg groot landelijk netwerk voor waterstof

Vrijdag geeft koning Willem-Alexander het startsein voor een project met waarschijnlijk een grote impact op de Nederlandse energievoorziening. Gasunie begint dan met de aanleg van een landelijk netwerk dat de industrie moet gaan voorzien van waterstof. Het staatsbedrijf investeert er veel geld in. "We lopen daarmee een zeker risico", zegt Gasunie-bestuurder Hans Coenen in Geld of je leven.

"Best revolutionair", noemt Coenen het waterstofproject. "Er wordt nog niet zoveel waterstof grootschalig getransporteerd, zeker niet in Nederland. Hiermee is de aftrap van een groot landelijk waterstofnetwerk een feit. Uiteindelijk willen we 1200 kilometer waterstofnetwerk in Nederland ontwikkelen, waarmee we vijf industriële clusters met elkaar verbinden."

Voorlopig is waterstof vooral bedoeld voor de industrie. "Maar het kan ook ingezet worden voor trucks, treinen of misschien ook vliegtuigen. En ik sluit niet uit dat ook huishoudens op waterstof kunnen overgaan."

Hier is de toelichting van Gasunie met Hans van Coenen te zien in een video van NPO Radio 1.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.