Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft meer geothermie

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft gezegd dat diepe geothermische energie een groot potentieel heeft voor warmteopwerking in Duitsland. Berlijn streeft er naar fossiele brandstoffen uit zijn verwarmingssysteem geleidelijk af te schaffen. "Ons doel is om tegen 2030 zoveel mogelijk geothermische energie aan te boren”, zei Scholz tijdens een evenement voor zijn Sociaal-Democratische Partij (SPD) in Beieren. Reuters meldt dat Berlijn ernaar streeft de opwekking van geothermische energie uit te breiden, zodat het in 2030 tien keer zoveel energie aan het verwarmingsnetwerk kan leveren als nu het geval is. Scholz zei dat het aantal geothermische centrales in de toekomst zal stijgen van 42 naar 54.

De Duitse regering wil tegen 2030 zoveel mogelijk geothermische energie aanboren. Bovendien moet er tien keer zoveel geothermische energie aan het warmtenet worden toegevoerd als nu. “Dat is ambitieus. Maar een veilige en vooral betaalbare voorziening van hernieuwbare energie is niet alleen een voordeel voor onze burgers, maar ook heel belangrijk voor onze economie”, benadrukte Olaf Scholz.

Innovatief project
Kanselier Scholz bezocht eind augustus het geothermieproject in Geretsried – ten zuiden van München – waar gewerkt wordt met de Eavor-Loop technologie. Het door Scholz bezochte geothermische project maakt gebruik van zogenaamde petrothermische energie uit hete droge rotsen met een systeem dat de aanwezigheid van diep water niet vereist. Als dit lukt, zal het een “revolutie teweegbrengen in de geothermische energie”, zei de Beierse minister van Economie Hubert Aiwanger.

Geothermie-installaties in Duitsland
Vanwege de gunstige geologische omstandigheden bevinden de meeste diepe geothermie-installaties zich in Zuid-Duitsland. In heel Duitsland zijn 42 diepe geothermieprojecten in bedrijf. Ook in het noorden en andere regio’s neemt de belangstelling voor deze vorm van geothermische energie toe: er worden momenteel 12 centrales gebouwd. In april 2023 werd in Schwerin (Mecklenburg-Vorpommern) een diepe geothermie-installatie in gebruik genomen. Nog eens 82 installaties zijn gepland in heel Duitsland.

Bron: Geothermie Nederland & Reuters

Publicatiedatum: