Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aquathermie: duurzame warmte uit de sloot

Aquathermie, ook bekend als warmte uit de sloot, biedt tuinbouwbedrijven een innovatieve oplossing voor het verkrijgen van warmte. Voor teler Koppert Cress heeft Certhon een aquathermie-systeem ontworpen en geïnstalleerd. Hiermee worden de kassen van Koppert Cress op een efficiënte en duurzame wijze verwarmd. In dit artikel gaat Certhon dieper in op de werking, voordelen en toepassingen van aquathermie.

Wat is de werking van Aquathermie?
Bij het toepassen van aquathermie wordt natuurlijke warmte van oppervlaktewater, zoals in sloten, benut om kassen te verwarmen. Het water wordt aan een kant van de sloot opgepompt en via een gesloten systeem naar een warmtewisselaar geleid. In de warmtewisselaar wordt de warmte uit het water overgedragen aan een warmtedragend medium. Dit medium transporteert de opgenomen warmte naar een warmtepomp, waar de temperatuur verder wordt verhoogd. De warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte op een bruikbaar niveau komt om opgeslagen te worden in het WKO-systeem van Koppert Cress, zodat het in de winter gebruikt kan worden voor het verwarmen van de kassen.”

Wat zijn de voordelen van Aquathermie?
Het grootste voordeel zit in de duurzaamheid. Het gebruik van aquathermie draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en de transitie naar een duurzame energievoorziening. Het systeem maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen, maar benut in plaats daarvan optimaal een natuurlijke warmtebron.

Kostenbesparing
Doordat een natuurlijke warmtebron wordt ingezet, wordt door aquathermie ook aanzienlijk bespaard op energiekosten. Dit kan voor tuinbouwbedrijven resulteren in een aanzienlijke verlaging van de energierekening.

Efficiënte gewasgroei
Aquathermie heeft ook positieve gevolgen op het gewas. De constante en gelijkmatige warmtevoorziening van aquathermie bevordert een optimale groei van gewassen in de kassen. Het systeem kan nauwkeurig worden geregeld, waardoor de temperatuur en vochtigheid optimaal worden afgestemd op de behoeften van de plant.

Minder afhankelijkheid van externe energiebronnen
Kortom, tuinbouwbedrijven zijn door het gebruik van aquathermie minder afhankelijk van externe energiebronnen, zoals gas en elektriciteit. Dit zorgt voor meer autonomie en stabiliteit in de energievoorziening. Aquathermie biedt tuinbouwbedrijven met een laagtemperatuurcircuit in de kas een kostenefficiënte en betrouwbare oplossing voor het verwarmen van kassen en het leveren van warm water.

Voor meer informatie:
Certhon
ABC Westland 555
2685 DG Poeldijk
T: +31 (0)174 22 50 80
[email protected]
www.certhon.com

Publicatiedatum: