Tholen - Kwekers zien hun gewas graag groeien, en als je bedrijf dat ook doet, is dat helemaal mooi. Een voorbeeld van zo’n groeiverhaal vinden we bij HouwenPlant. Marco van der Goes, mede-eigenaar en hoofd verkoop, vertelt hoe het bedrijf stapje voor stapje steeds groter werd.

“Onze groei begon in 2016. Familie Van der Houwen, Tom, Jany, zoon Johan en dochter Martine staken hun nek uit en vroegen aan Dümmen Orange – dat in 2015 RijnPlant had gekocht – om voor hen potanthuriums te gaan telen in de kassen die zij van o.a. RijnPlant hadden overgenomen. HouwenPlant zou deze potanthuriums zelf gaan verkopen.”

V.l.n.r.: Daan van Winden (makelaar Vollebregt-Barten), Tom van der Houwen, Jany van der Houwen, Martine van Hees - van der Houwen, Marco van der Goes, Johan van der Houwen van HouwenPlant en Hugo Noordhoek Hegt (CEO), Arjan Kaaks (CFO) en Carolien Luijt (juridische zaken) van Dümmen Orange

Netwerk van productiebedrijven
In de daaropvolgende jaren groeide HouwenPlant flink in de afzet. Het bleef niet alleen bij enkele opstanden van Dümmen Orange, vertelt Marco. “Ook voor andere kwekers zijn wij de afzet gaan organiseren. Zo hebben we de afgelopen jaren 4 à 5 kwekers om ons heen verzameld, met een totaal areaal van 8 hectare, los van onze eigen kas van 3,5 hectare in Hoek van Holland. Zij richten zich puur op de teelt voor ons, wij op de afzet.” Voeg daarbij nog de twee huurkoop locaties in De Lier, aan de Veilingweg 2 en Noord-Lierweg 63, van in totaal 4,5 hectare, en je mag gerust spreken van een grote speler.

Overnamegesprekken opgestart
“De samenwerking met de contractkwekers brengt veel en intensief contact met zich mee. Dat hebben we zeven jaar met heel veel inzet gedaan. Enkele teeltcontracten liepen af en we hadden eigenlijk nog geen andere ruimte op het oog”, aldus Van der Goes.

Tom van der Houwen, oprichter en mede-eigenaar van HouwenPlant, was begin dit jaar samen met zijn zoon Johan en Marco op de koffie bij Hugo Noordhoek Hegt, de CEO van Dümmen Orange. “Hugo stelde voor, na een tijdje aftasten, om het hele voormalige RijnPlant kassencomplex van 9,6 hectare van Dümmen Orange te kopen – Tom had net een kop koffie vast, dat werd een voetbad...”

Verkoop van de kassen was voor Dümmen Orange interessant omdat het bedrijf zich meer wil focussen op de ontwikkeling van nieuwe genetica en het leveren van uitgangsmateriaal.

Na de eerste schok bleek het lang geen gek voorstel. Veel onderzoek volgde, en zowel HouwenPlant als Dümmen Orange werden steeds enthousiaster. “Uiteindelijk heeft Dümmen Orange eind maart een persbericht verstuurd over de geplande verkoop – onder financieel voorbehoud – en is aan beide kanten het personeel geïnformeerd over wat er speelde. In het hele traject wat erop volgde zijn we uitstekend begeleid, door zowel Pieter Vellekoop van Flynth als Daan van Winden, onze makelaar van Vollebregt-Barten. Hun kundigheid was heel welkom in deze grote, complexe transactie. Dankbaar zijn we ook richting de Rabobank. Na onze keuze van financiering bij de Rabobank heeft onze accountmanager Gerwien Kerkhof ons snel en doelgericht geholpen. Wij houden namelijk nogal van opschieten.”

30 procent marktaandeel potanthuriums Europa
“In 2023 zijn we begonnen bij onze huurkoop locatie HouwenPlant De Lier, aan de Veilingweg 2, met de teelt van 12 cm Kalanchoës. Die kas van 3,5 ha zal uiteindelijk volledig vol komen te staan met Kalanchoës.” Samen met de contracttelers hebben zij zo’n 15 hectare potanthuriums in productie. Dit areaal kunnen zij met de aankoop van de nieuwe kwekerij ‘HouwenPlant Hofzicht’ en een kleinere recente aankoop vasthouden. “Door deze aankoop gaan we 8 hectare contractteelt afstoten – dat gat vullen we dan weer op met de nieuwe kwekerij, waar we efficiënter, in eigen beheer potanthuriums gaan telen.” Dümmen Orange blijft de komende twee jaar een gedeelte huren van HouwenPlant en zal in die periode onderzoeken waar zij haar veredelings- en vermeerderingsactiviteiten van potanthuriums definitief gaat vestigen.

“Wij zijn onze contracttelers en Dümmen Orange enorm dankbaar dat we onze groei hebben kunnen doormaken en dat ze voor ons hebben willen telen. Zo hebben we een marktpositie opgebouwd van ruim 30 procent van alle in Europa geteelde potanthuriums. Marktaandeel en groei is voor ons geen doel op zich, efficiency en daarmee margeverbetering is noodzakelijk geworden gezien alle kostenstijgingen. Met betere rassen van Dümmen Orange en van de andere veredelaars verwachten wij de komende jaren een sterke groei in het vakhandelssegment. En door efficiency een margeverbetering in het retailsegment. We hadden zeven jaar geleden nooit durven dromen dat we op twee grote kwekerijen in De Lier terecht zouden komen. De centralisatie zal het voor ons overzichtelijker maken om ons bedrijf te managen”, aldus Marco die ook namens Johan en Martine spreekt, de nieuwe generatie van HouwenPlant.

En wat dan met de locatie van HouwenPlant in Hoek van Holland? “Dat is en blijft voorlopig de locatie waar we de orderverwerking van potanthuriums doen, en we telen daar ook 3,5 ha potanthuriums. De komende tijd gaan we kijken of we een gedeelte daarvan gaan verkassen naar De Lier of niet, maar op dit moment is dat helemaal niet aan de orde.”

V.l.n.r.: Marco van der Goes, Martine van Hees – Van der Houwen, Johan van der Houwen van HouwenPlant en Gerwien Kerkhof, accountmanager Food & Agri van Rabobank.

Voor meer informatie:
Vollebregt-Barten
Daan van Winden
Poeldijksepad 5
2675 CL Honselersdijk
Tel.: 0174 63 11 31
info@volbar.nl
www.volbar.nl

HouwenPlant
Marco van der Goes
Nieuwlandse Polderweg 17
3151 XX Hoek van Holland
Tel.: +31 (0)174 - 38 44 94
Mob.: +31 (0)6 15 02 64 84
marco@houwenplant.nl
www.houwenplant.eu