Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA na enquête: "Verspreiding Meloidogybe enterolobii lijkt beperkt"

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenwerking met Naktuinbouw de afgelopen maanden een survey uitgevoerd om de aanwezigheid van Meloidogyne enterolobii op Nederlandse bedrijven in kaart te brengen. Aanleiding voor de survey zijn de vier vondsten eerder dit jaar van de nematode in Nederland. In totaal zijn drie├źndertig bedrijven bezocht die risicogewassen zoals de Ficus microcarpa uit risicogebieden importeren. op drie bedrijven werd de nematode aangetroffen. Deze bedrijven hebben volgens de NVWA (een deel van) hun planten moeten vernietigen. 


Knobbels op Ficus microcarpa 'Ginseng' veroorzaakt door Meloidogyne enterolobii 

De survey richtte zich in eerste instantie op bedrijven die Ficus microcarpa en Zelkova telen en importeren uit risicogebieden zoals China. Andere op het bedrijf aanwezige risicogewassen zijn ook bekeken tijdens de inspecties. In totaal zijn 33 locaties bezocht. Op zes locaties werden wortelknobbels waargenomen en zijn monsters genomen.

Op 3 locaties bleek het om een ander wortelknobbelaaltje te gaan dat niet de quarantaine-status heeft in de Europese Unie (EU). Op de drie overige locaties ging het om de Meloidogyne enterolobii. Deze werd aangetroffen in Ficus microcarpa en Zelkova. Bij aanvullende inspecties op deze locaties werd de nematode ook aangetroffen in Sageretia en Syzygium.

Naast de vondsten bij de survey is de nematode de afgelopen periode ook nog een keer in Callistemon aangetroffen bij een exportinspectie . Dit betekent dat de nematode nu 8 keer is geconstateerd in Nederland. De besmette bedrijven hebben verplicht maatregelen moeten nemen.

Vervolg
De komende periode worden extra maatregelen genomen om het risico op insleep en verspreiding van de nematode te verkleinen. Zo worden de importinspecties nog verder aangescherpt. Ook is er strenger toezicht op de afgifte van plantenpaspoorten. Naktuinbouw gaat de komende drie maanden alle geregistreerde bedrijven die risicogewassen telen bezoeken. Tijdens het bezoek zal er naast de gewaskeuring extra aandacht zijn voor het herkennen van symptomen van het organisme, het uitvoeren van eigen waarnemingen en traceerbaarheid van de op de kwekerij aanwezige planten. In 2024 wordt Meloidogyne opgenomen in de fytobewaking.

Verantwoordelijkheid sector
De NVWA waarschuwt de sierteeltsector al langer voor de risico's van deze nematode. Het is van groot belang dat ondernemers hun verantwoordelijkheid pakken en maatregelen nemen om besmetting en verspreiding te voorkomen. Vraag goede garanties van de leverancier en houd na import de planten minimaal 10 weken fysiek gescheiden van andere partijen. Zorg er daarbij voor dat ook de watersystemen gescheiden zijn. Controleer de wortels daarna goed. Een gedetailleerde administratie en labelen van de planten zorgt dat verschillende partijen goed van elkaar onderscheiden kunnen worden.

Lees wat men als ondernemer zelf kan doen om besmetting te voorkomen en hoe men een mogelijke besmetting met Meloidogyne enterolobii herkent. Bij Glastuinbouw Nederland en Royal FloraHolland is een hygi├źneprotocol beschikbaar.

Quarantaine-status
Meloidogyne enterolobii heeft sinds 11 april 2022 de quarantaine-status in de Europese Unie (EU). Lidstaten zijn verplicht maatregelen te nemen om deze nematode uit te roeien en om verdere verspreiding te voorkomen. De nematode kan grote schade veroorzaken aan vele gewassen, waaronder belangrijke economische teelten in de EU zoals de teelt van tomaat, paprika, komkommer en aardappel.

Bron: NVWA 

Publicatiedatum: