Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stolk Brothers als eerste potanthuriumteler volledig ‘peat free’

Stolk Brothers was een jaar of 25 geleden een van de eerste potplantenkwekers die biologische bestrijders inzette in zijn teelt. Duurzaam voordat het hip werd dus, zoals dat overigens opgaat voor de meeste tuinders, maar het net even anders doen als de rest getuigt van meer dan goede sier willen maken. Daar komt ook durf bij kijken en dat dit bij de gebroeders Stolk in de genen zit blijkt ook nu weer, nu de kweker als een van de eerste telers van potanthuriums volledig ‘peat free’ is.


David en Pieter Stolk

‘Dat het kon wisten we al een tijdje’, vertellen David en Pieter op een rondje tuinen, ‘we zijn er al een jaar of vijf, zes mee bezig. Het is echter een stukje duurder en aanvankelijk was er geen druk de overstap te maken. Geleidelijk aan is het echter meer en meer op de maatschappelijke agenda komen te staan en besloten we dat het tijd was om de overstap te wagen.’

Bij de winning van veen komt veel CO2 vrij en bovendien raakt het een keer op. Met name in die gebieden waar het veel gewonnen wordt is het de laatste jaren daarom steeds meer een issue geworden, in een land als Engeland is er inmiddels zelfs een verbod op de winning van veen. Traditioneel wordt het echter veel gebruikt in tal van teelten, omdat het veel eigenschappen heeft die het daarvoor uitermate geschikt maakt. Zo houdt het goed water en nutriënten vast en is wat dat betreft, in kwekerstaal, ‘vergevingsgezind’ en heeft een goed ‘geheugen’ .

Met alternatieven lever je onvermijdelijk in op een aantal van die eigenschappen en dat maakt het spannend. ‘Je moet er strakker bovenop zitten’, zo verklappen de mannen, ‘dat is het voornaamste’. En als je de rest ook goed doet, hoeft het voor de kwaliteit of teeltduur niet uit te maken. Sterker, dan kun je het niet eens zien. ‘Er was een klant en die vroeg of het dan in het schap wel goed zou gaan. Toen konden we hem zeggen dat hij al een tijdje veenvrije planten van ons kreeg, hij had er niets van gemerkt en er ook vanuit zijn klanten had hij er nooit iets van gehoord.’

Stolk Brothers is sinds jaar en dag een van de grote namen in de potanthurium. De kwekerij in Bergschenhoek beslaat acht hectare glas en onderscheidt zich in de markt, die gedomineerd woord door de kleur rood, onder meer door het brede assortiment en een grote waaier aan potmaten. Het bedrijf wordt sinds 2012 geleid door David en Pieter Stolk.

Voor meer informatie:
Stolk Brothers
Hoeksekade 111b
2661 JL Bergschenhoek
T. +31 (0)10 529 62 22
[email protected]
www.stolkbrothers.nl