Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
praktijkervaring Porta Nova

Plasmawater vergroot plantweerbaarheid roos

Meeldauw komt vaak voor in de rozenteelt. Het is een vervelende schimmel die de bladeren aantast en de ontwikkeling van het gewas remt. Om meeldauw tegen te gaan, is het in periodes met een hoge ziektedruk nog nodig om terug te vallen op milieubelastende gewasbeschermingsmiddelen. Maar rozenkweker Porta Nova, Vitalfluid en Weerbare Plant willen daar verandering in brengen met plasma geactiveerd water. 

Dit water wordt geproduceerd met water, lucht en een plasma (elektriciteit): de stikstof- en zuurstofverbindingen die hierdoor ontstaan, kunnen op een natuurlijke manier de plantgezondheid versterken. Hierdoor is er minder kunstmest én zijn er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig.  

Er is al ervaring met geactiveerd plasmawater opgedaan in de vruchtgroente, maar nog niet met snijbloemen. Een aantal bedrijven heeft kennisvouchers aangevraagd om onderzoek te doen naar de toepassing van dit water in snijroos. Met als doel: testen of dit plasma geactiveerd water kan bijdragen aan de weerbaarheid van rozen in een kas. Het afgelopen jaar zijn er testen uitgevoerd op proefvelden met twee rozencultivars van Porta Nova waarbij gekeken is naar de optimale toepassing (spuittechniek & frequentie) en concentratie van plasma geactiveerd water in snijrozen.  

Frank van Os van Porta Nova is heel enthousiast over de resultaten. “We hebben in het begin echt even moeten zoeken naar de juiste combinatie van de verschillende cultivars met de juiste sterkte van het plasma geactiveerd water. Je moet daarbij ook rekening houden met het jaargetijde: in het najaar zijn rozen bijvoorbeeld gevoeliger voor meeldauw dan in het voorjaar of de zomer. Maar het loopt nu heel goed: we gaan ervan uit dat we met dit water 70 tot 80% minder gewasbescherming kunnen gebruiken om meeldauw tegen te gaan.”

De rozenteler is van plan om de inzet van plasma geactiveerd water uit te breiden naar de hele kas, mits het technisch haalbaar is. “Vitalfluid heeft apparatuur ontwikkeld waarmee we plasma geactiveerd water op ons bedrijf kunnen maken, in verschillende soorten sterktes en volumes. Voor de proefvelden hadden we 10 liter nodig, maar voor de hele kas hebben we wel 10.000 liter nodig. We moeten dus nog flink opschalen met de productie, maar als dit technisch mogelijk is, gaan we dit zeker in onze hele kas toepassen.” 

bron: Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen

Publicatiedatum: