Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groene chemie, plantenextracten en laag zuurstofgehalte getest in bestrijding tulpengalmijt

De systemische acariciden Movento en Batavia zijn na 2025 niet meer beschikbaar. Met deze middelen kon tulpengalmijt goed bestreden worden en hoefden bollentelers zich geen zorgen te maken. Welke alternatieven zijn er dan? In samenwerking met het Expertisecentrum Bloembollenteelt doet Agrifirm-GMN onderzoek naar deze nieuwe teeltuitdaging.

De kas bij het Expertisecentrum Bloembollenteelt staat vol met diverse afbroeiproeven afkomstig uit het galmijt onderzoek. "In samenwerking met het Expertisecentrum Bloembollenteelt doen we onderzoek naar een toepasbare en afdoende strategie om de galmijten geen kans te geven", vertelt teeltspecialist Gerbrant Schilder. "Dit doen we door veel screenings uit te voeren en verschillende technieken te testen. Met zowel chemische als groene producten waarbij de werking en veiligheid voor de gebruiker voorop staat. Daarbij werken we ook samen met andere partijen uit de sector. We testen bijvoorbeeld in samenwerking met Besseling Group de mogelijkheden voor stikstofbehandelingen. Hoe kunnen we deze behandeling effectief inzetten? En zijn er mogelijke gevolgen voor de tulp na behandeling? Enkele resultaten hiervan broeien we ook af hier in de kas."

In de kas staan geïnfecteerde tulpen van het soort Strong Gold en Royal Ten waar in totaal tien middelen op zijn getest. Dat zijn vooral groene chemie, plantenextracten en ook is in een kas de techniek van lage zuurstof toegepast. In een video vertelt Gerbrant meer over de onderzoeksopzet en enkele opvallende resultaten.

Voor meer informatie:
Agrifirm
Landgoedlaan 20
7325 AW Apeldoorn
Tel: 088 488 10 00
[email protected]
www.agrifirm.nl

Publicatiedatum: