Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rode LED's leveren grootste bijdrage aan fotosynthese

Lelies kunnen zeer verschillend reageren op verschillende types licht. Oriëntal-hybriden zijn kwantitatieve lange-dag planten en dus gevoelig voor daglengte, maar niet meer in de tweede helft van de teelt. In de eerste weken van de teelt haalt lelie haar energie vooral uit de bol. De benodigde lichtintensiteit is niet hoog; 25 µmol/m²/sec is meestal voldoende. Dat vertelden Sander Hogewoning van Plant Lighting en Nieves Garcia van Wageningen UR op het LichtEvent van Kas als Energiebron op 27 maart 2024. Ook vertelden ze dat rode LED's efficiënter zijn dan andere lichtkleuren en de grootste bijdrage leveren aan de fotosynthese. De voorkeur zou daarom zijn om alleen met rode LED's te belichten.

Toch is blauw LED-licht ook nodig voor een evenwichtige groei. Wit en verrood licht kan ook nodig zijn gedurende bepaalde momenten van de dag. Wit licht kan vanwege de arbeidsomstandigheden wenselijk zijn wanneer er in het gewas wordt gewerkt en dient in de installatie aanwezig te zijn om in aanmerking te komen voor subsidie. Verrood licht heeft in veel gewassen een sterk sturend effect en kan vooral in de ochtend of namiddag nodig zijn. Teveel verrood kan zorgen voor een langgerekte groei. In een proef met Lisianthus werd duidelijk dat alleen verrood licht doseren aan het einde van de dag wel wat versnelling gaf maar minder sterk dan verrood licht geven gedurende de gehele belichtingsduur.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: