Minister Adema op bezoek bij Rainbow Colors en Enza Zaden

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Piet Adema, bezocht maandag tulpenbroeierij Rainbow Colors en groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden. Doel van het bezoek was om de minister te informeren over de toonaangevende rol die Nederlandse handelsbedrijven en de kastechnologie internationaal spelen.


Piet Adema (links) met eigenaar Rainbow Colors Bas Carsten
Beeld: LinkedIn-pagina LNV

Rainbow Colors is een modern bedrijf dat dat tulpen teelt, broeit en veredelt en verkoopt. Het bedrijf loopt voorop als het gaat om automatisering. Eigenaar Bas Carsten liet minister Adema kennis maken met de nieuwste automatiseringstechnieken voor onder andere het poten van bloembollen en het mechanisch bestrijden van onkruid. Het bedrijf zet daarnaast volop in op groene gewasbeschermings-middelen en wekt zijn eigen energie op via zonnepanelen. Daarnaast wil Carsten in de toekomst ook zelf groene waterstof gaan opwekken en gebruiken. “We gaan in een Fieldlab onderzoeken hoe we dit het beste kunnen inzetten op ons bedrijf.”


De minister neemt een kijkje bij de plantrobots

Concurrentiepositie in de wereld
Bij Enza Zaden spraken vertegenwoordigers van het bedrijf en vanen PlantNet International tijdens een rondetafelgesprek en een rondleiding met de minister over de samenwerking tussen het ministerie en de plantaardige handelskoepels, die moet bijdragen aan het versterken van de wereldwijde concurrentiepositie. Daarnaast is gesproken over nieuwe veredelingstechnieken, de inspanningen op het gebied van het verduurzamen van de plantaardige sector, zaadverwerkingsactiviteiten en innovatie in de techniek. 


Peter Conijn, senior breeder van Enza Zaden, Piet Adema, minister van LNV, Jaap Mazereeuw, CEO van Enza Zaden, Patricia de Vries - van Loon, chief phytosanitary officer bij ministerie LNV


Henk Westerhof, voorzitter PlantNet International, Jaap Mazereeuw, CEO van Enza Zaden, Piet Adema, minister van LNV, Joost Verbeek, program manager technology van Enza Zaden

Nederland Tulpenland
Voor wat betreft de tulpen is Nederland nog altijd de absolute wereldmacht. Zo’n tachtig procent van alle bloembollen die in de wereld worden verhandeld, komen uit Nederland. De 1600 Nederlandse bedrijven telen met elkaar op zo’n 27.000 ha bloembollen. De grootste gewassen zijn tulp en lelie, gevolgd door narcissen, hyacinten en gladiolen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.