Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Phalaenopsiskwekerij 't Hoog Bos maakt doorstart als FidaFleur

Een paar nieuwtjes in één bericht. Per 1 januari dit jaar hebben Stefan Soer en Gerard van Wijk de naam van kwekerij FidaFleur en hun product, de Lewisia Mountain Dreams, overgenomen. Op dit moment stuurt kwekerij ‘t Hoog Bos de laatste phalaenopsis planten de deur uit en houdt daarmee op te bestaan. De mannen gaan onder de nieuwe naam verder en zullen, naast de Lewisia, een assortiment helleborus gaan aanvoeren. De gebroeders Corwin en Gerbert Van Heijningen, eigenaren van FidaFleur en peetvaders van de Lewisia Mountain Dreams, hebben hun teelt en alle rechten aan de mannen verkocht en zetten hun carrière buiten de tuinbouw voort.


Stefan Soer en Gerard van Wijk

Met het oog op alle ontwikkelingen van de afgelopen tijd besloot eigenaar van t Hoog Bos Gerard zijn gaspositie te verkopen en te stoppen met de orchidee. Uitkijkend naar een andere teelt liep hij tegen de Lewisia Mountain Dreams aan, een soort dat ontwikkeld en exclusief eigendom was van FidaFleur. Deze kweker keek al enige tijd uit naar een overnamekandidaat en zodoende kon men elkaar de hand geven.

Tegelijk komen de plannen uit de koker van Stefan (25), die al sinds zijn 16de bij Gerard werkt en in die tijd is doorgegroeid naar locatiemanager. Met de overgangsfase waarin het bedrijf zich het afgelopen jaar bevond en de teler is geslonken van 40 man personeel naar 4 of 5, bezon ook hij zich op zijn toekomst in de tuinbouw. Om een lang verhaal kort te maken besloten de mannen uiteindelijk de koppen bij elkaar te steken en samen een werkmaatschappij te starten, waarin beide een 50-50 aandeel nemen.

Corwin zal achter de schermen nog een tijdje meelopen, vooral met als doel de ins en outs van de Mountain Dreams zo goed mogelijk over te dragen. Hoewel de teelt zelf niet erg ingewikkeld is moet je met name voor wat betreft de zaadproductie een beetje weten wat je doet. Overigens is de kas, die gebouwd is voor de teelt van phalaenopsis en beschikt over drie schermen, verneveling, koeling, hybride belichting, tafels en een volautomatisch intern transportsysteem, eigenlijk een beetje ‘over-engineered’. Hij is echter afbetaald en - zo is het natuurlijk ook – de extra opties zitten niemand in de weg. De LED is verkocht, de koeling houdt men aan om in de warme maanden eventueel iets terug te kunnen in temperatuur. De kas zelf is eigendom van Gerard, maar mocht de zaak succesvol zijn dan is het mogelijk dat in de toekomst ook hier een vorm van gedeeld eigenaarschap komt.

Blijft de productie van de Lewisia wezenlijk gelijk, de marktbenadering wordt echter compleet anders. Waar Van Heijingen het in feite rustigjes aan deed, in die zin dat men er de vaste klanten voor had en ook stek verkocht aan derden, halen Stefan en Gerard de volledige productie terug en gaan zij actief de retail benaderen. De stekproductie op de tuin aan de Hogeweg in Nieuwaal is inmiddels gestart, vanaf volgend jaar zal ook de productie hier plaatsvinden (dit jaar worden de planten nog verkocht vanaf de tuin in Bruchem, is het seizoen voorbij dan gaat deze kas en de grond over naar een nieuwe eigenaar). Om de verkoop naar een hoger plan te tillen is bovendien Ronald Lamers van SierteeltSales in de hand genomen.

In eerste instantie mikt men op een productie van 1,2 miljoen planten. Daarnaast wordt de teelt gecombineerd met die van helleborus: 60.000 in meristeemcultuur vermeerderde Viv-variëteiten van Microflor en 500.000 stuks uit zaad vermeerderde Advent Star van Florensis in potmaat 13 en 17 centimeter.

Voor meer informatie:
Fidafleur
Hogeweg 4a
5313 BA Nieuwaal
[email protected]
www.lewisiamountaindreams.nl