Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese Green Deal heeft impact op ontwerp en gebruik van sierteeltverpakkingen

De Europese Commissie publiceerde op 30 november 2022 met de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), als integraal deel van de Green Deal, nieuwe voorstellen om hergebruik en recycling van verpakkingen te stimuleren. En daarnaast een einde te maken aan verspilling van verpakkingen. Dit geldt ook voor de sierteeltsector en in onderstaande doet Royal FloraHolland uit de doeken wat dit betekent.

De PPWR is een verordening. Als die wordt aangenomen, is het een Europese wet die in alle EU-landen dan meteen van kracht is. Dit betekent een gelijk speelveld voor alle lidstaten. Voor de sierteelt betekent dit, dat we vooral kritisch moeten gaan kijken naar het huidige ontwerp en gebruik van productverpakkingen (zoals potten en hoezen).

Voor transportverpakkingen geldt, dat deze grotendeels al meermalig in gebruik zijn en bij bloemen zelfs een dominante rol hebben.

Veranderingen vanaf 2030
Hieronder lees je kort samengevat de belangrijkste veranderingen, die naar verwachting de grootste impact hebben op de huidige verpakkingen in de sierteeltsector:

1. Nieuwe doelstellingen voor afvalpreventie
Het hoofddoel van de PPWR is om tegen 2040 per lidstaat per hoofd van de bevolking het totale verpakkingsafval met 15% te verminderen ten opzichte van 2018. Dit moet tot 2040 eens per vijf jaar worden gehaald: -5% in 2030, -10% in 2035, -15% in 2040.
> Impact sierteeltsector: minder verpakkingen gebruiken (waar mogelijk verpakking weglaten of lichter maken) of eenmalige verpakkingen vervangen door meermalige verpakkingen (denk aan plantentrays).

2. Minimalisering van de verpakking
Elke verpakking moet verkleind zijn tot de minimumgrootte.
> Impact sierteeltsector: vooral betrekking op transportverpakkingen (zoals bloemendozen)

3. Minimale hoeveelheid gerecycled materiaal (recyclaat)
Nieuwe kunststof verpakkingen bevatten een minimale hoeveelheid gerecycled materiaal. Dit draagt ertoe bij, dat gerecycleerde kunststof een waardevolle grondstof wordt. Voor non-food kunststof verpakkingen geldt: > 35% in 2030 en > 65% in 2040.
> Impact sierteeltsector: vooral op hoezen, folies, etiketten, transparante verpakkingen. De overige verpakkingen, zoals plantenpotten en -trays bevatten vaak al circa 80% gerecycled materiaal.

4. Design for recycling
Dit houdt in: ontwerp verpakkingen zodanig dat het gerecycled kan worden.
> Impact sierteeltsector: vooral op productverpakkingen, die bij de consument als afval eindigen (zoals plantenpotten en hoezen).

Het besluit is hier in zijn geheel te lezen.

Minder verwarring voor consumenten 
De verordening neemt ook de verwarring onder consumenten weg over welke verpakkingen in welke recyclingbak hoort. Op elk verpakkingsonderdeel brengt de producent een etiket aan, waarop aangegeven staat waaruit de verpakking is vervaardigd en in welke afvalstroom deze behoort te eindigen. Ook op afvalcontainers komen dezelfde etiketten te hangen. Alle EU-landen gaan dezelfde symbolen gebruiken.

bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: