Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schermcombinatie tilt freesiateelt Barendse naar duurzamer plan

Sinds de zomer van 2022 heeft Barendse Freesia twee nieuwe klimaatschermen: LUXOUS 1547 D FR en OBSCURA. De nieuwe schermen hebben afgelopen winter hun vruchten al afgeworpen, maar teler Matthieu kijkt vooral uit naar het voorjaar. “We proberen met deze combinatie vocht binnen te houden.”

De vorige Svensson-schermen hingen er zeker een decennialang. Opnieuw viel de keuze op Svensson. De gebroeders Barendse, Matthieu en Alexander, hebben hun keuze voor deze twee schermen wel overwogen. En dat past goed bij de bedrijfsfilosofie van Barendse Freesia: vooruitstrevend en altijd op zoek naar vernieuwingen. Het glastuinbouwbedrijf bestaat uit 2,6 hectare freesia onder glas in ’s Gravenzande, maar ook locaties in Spanje en Ethiopië.

Warmte in de winter, vocht in het voorjaar
De klimaatschermen in de kas in ’s-Gravenzande waren aan vervanging toe. “We hebben lang getwijfeld, omdat we ook met krijt werken. Daarom willen we niet te veel licht afschermen”, zo vertelt Matthieu. Na uitgebreid onderzoek is de keuze gemaakt voor een combinatie van twee schermen op één dradenbed: LUXOUS 1547 D FR en OBSCURA. “We blijven ook een dun laagje krijt toepassen in de zomer.”

In de winter wil Matthieu vooral warmte binnenhouden. “Bij zonsopkomst schuiven we het OBSCURA-scherm open en tegelijkertijd sluiten we dan de LUXOUS. Dat gebeurt zonder te hoeven kieren, want de schermen lopen achter elkaar dicht. Na 1,5 uur loopt dan ook het energiescherm open. ’s Middags doen we hetzelfde vanaf 1,5 uur voor zonsondergang, maar dan in tegenovergestelde volgorde. Dat werkt goed: meer energiebesparing en geen kouval. In het voorjaar en zomer, met het felle weer, hopen we ook vocht binnen te kunnen houden door te schermen.”Twee schermen, één dradenbed
De installatie van de schermen was vrij complex en nam ruim een half jaar in beslag. Vak voor vak werken de schermen geïnstalleerd door Doek en Draad. Gerdo Wennekers vertelt: “De oude installatie is er bijna helemaal uitgegaan. Nagenoeg alles is vernieuwd. We hebben de twee schermen op één dradenbed geïnstalleerd, achter elkaar. De schermen lopen naadloos achter elkaar aan. Het complexe met freesia zijn de hijsdraden. Alle kabels moeten losgemaakt worden en dat is behoorlijk arbeidsintensief. Met een speciale hoge kar konden we ons werk doen. De buizen waar de kar op rijdt moesten we pad voor pad handmatig verplaatsen.” Als ervaren installateur was dit voor Gerdo niet de eerste keer om zo schermen te installeren. “Het is altijd lastig bij gewassen die in de volle grond worden geteeld, omdat er geen monorail hangt.”

Na een halfjaar werd de scherminstallatie succesvol afgerond, tot grote tevredenheid van zowel Gerdo als Matthieu. Barendse Freesia is klaar voor het voorjaar… en de toekomst!

Voor meer informatie: 
Ludvig Svensson
Publicatiedatum: