Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kopersdag Berg RoseS: 365 dagen zomer met full-LED

Tholen - Het afgelopen jaar is niemand in de bloemen in de koude kleren gaan zitten en zo ook Van den Berg RoseS niet. De energiecrisis forceerde deze en andere kwekers tot ongekende maatregelen: een nieuwe aanplant werd naar voren gehaald, in plaats van juni werd dit al in januari gedaan. Een ander stuk ging ‘koud’ en tot overmaat van ramp leidde de dure energie tot minder belichten met als gevolg kwaliteits-issues in december.


Vader Thijs en zoon Arie van den Berg na een geslaagde kopersdag

Maar Arie van der Berg is er de man niet naar om het hoofd te laten hangen. De kweker organiseerde een Kopersdag op het bedrijf in Delfgauw en zodat kopers en andere relaties met eigen ogen konden zien dat “Berg RoseS weer terug is, en hoe!”

Arie van den Berg geeft een presentatie en vertelt over de uitdagingen en ontwikkelingen van die Berg RoseS heeft doorgemaakt

Deze comeback, voor zover daar überhaupt sprake van is, zit hem voornamelijk in een verandering van teeltstrategie. Er is geïnvesteerd in full-LED. Waardoor nu, met de 400 Mmol, de meest verlichtte kassen van Nederland te vinden zijn in Delfgauw. Waar een jaarrond goede kwaliteit en vlakke productie garandeert wordt.

Het gewas onder de nieuwe full-LED installatie

Uiteraard was het een enorme investering om 10,500 LED armaturen op te hangen, maar het geeft de Nederlandse rozenteelt bij Berg RoseS toekomst. “Het is nu 365 dagen zomer in de kas, iets dat bij mijn weten nog niemand in deze mate voor elkaar heeft gekregen”, zo verteld Arie van den Berg. “Een Led armatuur geeft bijna 2 keer zo veel licht als een traditionele Son-T armatuur. Dus eigenlijk is de kostprijs per rozensteel aan electra bijna gehalveerd.” Dit is natuurlijk buiten de investering om, maar deze zal de komende jaren snel terug verdiend worden. Arie vervolgd, “De full-LED installatie is nu 6 weken geleden geïnstalleerd. We hebben al veel geleerd maar zullen de komende winters ook nog veel moeten leren.”

In januari is 2,5 hectare aan gewas vervangen. Daar staan de jongen planten inmiddels weer te groeien. Er is 12.000 m² Avalanche +, 7.000 m² Sophia Loren en 4.000 m² Harlequin bijgekomen. Deze teeltwissel stond aanvankelijk gepland voor juni maar is naar voren gehaald.

Sander van Winden, links, vertelt meer over het pas aangeplante gewas

Verder passeerden een aantal nieuwtjes de revue zoals de operatie in Kenia. 3 jaar geleden liep bij overstromingen 15 van de 60 ha productie onder water. Inmiddels is het waterpeil van het meer 2 meter gezakt en is 8 hectare opnieuw aangeplant. Er is van de nood een deugd gemaakt door meer grootbloemige rozen in diverse kleuren aan te planten.

Thijs van den Berg maakt er een leuke rondleiding van terwijl iedereen geboeid luistert naar zijn, door de jaren heen, vergaarde kennis en zijn liefde voor het vak

Onderverdeeld in een aantal groepen werd het gezelschap tot slot getrakteerd op een rondje over het bedrijf, waarbij de aandacht uiteraard in het bijzonder uitging naar de LEDs en het jong aangeplante gewas. Deze ruimte wordt gebruikt voor het order-picken van Nederlandse en Keniaanse rozen. Beide voor de daghandel voor de groothandel. 

In de koelcel stonden diverse soorten gepresenteerd om nog een goed bekeken te worden

Zie hier een impressie van de Kopersdag.

Voor meer informatie:
Berg RoseS
E: [email protected]
www.bergroses.com