Wageningen Food & Biobased Research onderzocht nieuwe zogenaamde hernieuwbare verpakkingsmaterialen met precies de gewenste functionele eigenschappen. Ook zoekt men naar alternatieven voor duurzame verpakking voor verse en houdbare voedingsmiddelen. Want welk verpakkingsmateriaal zorgt er zowel voor dat producten houdbaar, veilig en tegelijkertijd goede end-of-life opties heeft en betaalbaar is?
De markt is op zoek naar antwoorden op vragen als:
- Versproducten, zoals aardbeien in kartonnen schalen, ogen milieuvriendelijker dan in plastic schalen. Maar hoe weet ik nu of dit milieuvriendelijk is en of er geen ongewenste chemicaliën in het schaaltje zitten?
- Wat levert meer duurzaamheidswinst op: een recyclebare verpakking die meer voedselverspilling veroorzaakt of een niet-recyclebare verpakking die minder voedselverspilling veroorzaakt?
- Mijn verpakking kan nu nog maar beperkt worden gerecycled, is het verstandiger om te wachten op een betere recyclingtechnologie of kan ik beter mijn verpakking nu al herontwerpen?
- Melkpakken dragen minder bij aan klimaatverandering dan melkflessen, maar pakken zijn nu nog beperkt recyclebaar; wat is nu wijsheid?
- Hoe kan ik mijn verpakkingen echt circulair en recyclebaar maken als er nauwelijks food-grade recyclaat te koop is?
- Supermarkten en consumenten dwingen aanbieders van versproducten om hun verse producten niet meer in kunststof te verpakken. Hoe kunnen zij de houdbaarheid en de voedselveiligheid nog garanderen?
De antwoorden leest u hier.