Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gemiddeld over heel Nederland is 120 mm gevallen

Afgelopen maand in top-5 natste januarimaanden

Vrijwel dagelijks valt deze maand neerslag en daardoor is januari inmiddels een kletsnatte maand. Er is tot dusver gemiddeld over het land 120 mm gevallen en daarmee komt januari 2023 in de top-5 van natste januarimaanden.

Met tot dusver een gemiddelde van 120 millimeter is januari 2023 de top-5 binnengedrongen van kletsnatte januarimaanden. Er is gemiddeld nog maar 15 millimeter nodig voor een recordnatte maand. Het record staat op 135 millimeter en werd gemeten in 1988. Op de tweede plaats staat 1995 met 130 mm en 1984 maakt de top-3 vol met 129 mm. Vierde staat 1948 met 127 mm. Normaal, dat is het gemiddelde voor de klimaatperiode 1991-2020, valt in de eerste maand van het jaar 72 millimeter.

De verwachting is dat in de rest van deze maand nog gemiddeld ongeveer 11 millimeter valt. Een hogere notering en mogelijk top-3-notering is dan ook goed mogelijk.

Recordnat in De Bilt
In De Bilt is tot dusver maar liefst 158 millimeter gevallen. Niet eerder is het op het hoofdstation zo nat geweest in januari als dit jaar. Het record was 147 mm en werd gemeten in 1984. De top-3 wordt volgemaakt met 142 mm in 1948.

De Bilt is niet de natste plaats in het land, want er zijn nog veel nattere plaatsen te vinden. Het natst was het in een brede strook van Zuid-Holland naar Drenthe. Zo viel in het Zuid-Hollandse Barendrecht maar liefst 179 mm. In Soest (Utrecht) zat 174 mm in de regenmeter en in Bergschenhoek (Zuid-Holland) 171.

Limburg het droogste deel van het land
In het grootste deel van het land is inmiddels meer dan 100 millimeter gevallen. Toch zijn er ook gebieden waar de grens van 100 millimeter nog niet is bereikt. Vooral in Limburg is het wat droger, maar ook daar is inmiddels meer gevallen dan wat normaal in de hele maand valt. In zowel Heibloem als in Roermond staat de teller op 74 millimeter.

Bron: Weeronline

Publicatiedatum: