Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pöppelmann over concrete duurzaamheidsdoelstellingen van de bedrijvengroep

"Nog meer echte circulaire economie"

De kunststofspecialist Pöppelmann in Lohne is ervan overtuigd dat het economische model van de toekomst ligt in een consequente systeemverandering naar een kringloopeconomie om bij de verwerking van kunststoffen grondstoffenbehoud en klimaatbescherming effectief te realiseren. De TEKU®-divisie, die gespecialiseerd is in producten voor de professionele tuinbouw, geeft een uitstekend voorbeeld van meer duurzaamheid met zijn Circular360-plantenpotten met gesloten kringloop: de potten zijn gemaakt van 100 procent post-consumer recyclaat (PCR) en zijn na gebruik 100 procent uitsorteerbaar in het recycling proces.

Sven Hoping, Division Manager Sales Pöppelmann TEKU, en Benjamin Kampmann, milieuspecialist met focus op circulaire economie en klimaat bij Pöppelmann, praten over concrete duurzaamheidsdoelstellingen van de bedrijvengroep, bijdragen van de divisie TEKU® en innovatieve ideeën voor de tuinbouwsector, die voor het eerst op de IPM worden gepresenteerd.

Benjamin Kampmann, facilitator met focus op circulaire economie en klimaat bij Pöppelmann, en Sven Hoping, divisiemanager verkoop Pöppelmann TEKU®.

Bij de Pöppelmann Groep, en dus ook bij de TEKU-divisie, staan meer behoud van grondstoffen en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen bovenaan de agenda. Welke specifieke doelen streeft u na en hoe kunnen die worden bereikt?

B.K.: In 2018 lanceerde Pöppelmann het PÖPPELMANN blue® initiatief om alle activiteiten in het hele bedrijf te bundelen die staan voor meer behoud van grondstoffen en klimaatbescherming. Wij gaan consequent door op deze weg en hebben onszelf ambitieuze doelen gesteld: Tegen 2025 moeten alle in ons bedrijf geproduceerde verpakkingen 100% recycleerbaar zijn. Wij willen zoveel mogelijk van onze totale materiaalbehoefte dekken met post-consumer recyclaten (PCR) of andere recyclaten, waaronder post-industriële recyclaten (PIR). Daartoe ontwikkelen en produceren wij in alle divisies producten die de kringloop sluiten door recycleerbaarheid en worden vervaardigd met een zeer hoog aandeel recyclaten.

Wij hebben ons lange tijd vooral gericht op meer behoud van grondstoffen. Nu gaan wij nog een stap verder: om onze bijdrage als onderneming aan de klimaatbescherming te verbeteren, hebben wij eerst met de steun van een gespecialiseerd adviesbureau de broeikasgasemissies van de hele onderneming berekend, de zogenaamde Corporate Carbon Footprint (CCF), en precieze streefwaarden (wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen) vastgesteld voor de vermindering van onze broeikasgasemissies tegen 2030.

S.H.: Voor zover wij weten is een dergelijke uitgebreide professionele berekening met externe partners uniek in de sector. We weten nu heel precies welk deel van ons handelen als bedrijf welke uitstoot veroorzaakt en kunnen daar beginnen. Uit de studie bleek dat iets minder dan 10% van de uitstoot wordt veroorzaakt door onze productie zelf. 90% zijn indirecte emissies die van invloed zijn op upstream- of downstreamprocessen. Bijna 80 procent van de totale uitstoot wordt veroorzaakt door de materialen die wij inkopen en door de verwijdering van onze producten na gebruik, met name door verbranding. Met consequent recyclingbeheer, bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van recyclaten en een duurzame "end-of-life"-oplossing voor onze producten, kunnen wij dus de grootste invloed uitoefenen op de vermindering van de broeikasgasemissies van kunststofproducten - wat de weg bevestigt die Pöppelmann is ingeslagen.

Kringloopsluiting: TEKU® Circular360 plantenpotten bestaan uit 100 procent post-consumer recyclaat (PCR) en zijn na gebruik 100 procent recycleerbaar in het Recycling proces.

Pöppelmann heeft de effectiviteit van de circulaire economie ook wetenschappelijk laten onderzoeken aan de hand van het specifieke voorbeeld van TEKU Circular360 plantenpotten. Wat waren de resultaten van dit onderzoek?

B.K.: Bij het bepalen van de Corporate Carbon Footprint (CCF) kijken we naar Pöppelmann als geheel. Ook hebben wij het Fraunhofer Instituut Umsicht een levenscyclusanalyse (LCA) laten uitvoeren voor kunststof producten in een circulair materiaalsysteem, waarbij het effect van de circulaire economie ten opzichte van de lineaire economie wordt geanalyseerd aan de hand van het specifieke voorbeeld van TEKU Circular360 plantenpotten. Dit productassortiment omvat plantenpotten met een gesloten circuit die voor 100 procent bestaan uit post-consumer recyclaat (PCR) in het gebruikte plastic, dat na gebruik weer volledig kan worden gerecycled. De studie bewijst nu ook wetenschappelijk dat het Circular360-productgamma bijdraagt tot meer behoud van grondstoffen en bescherming van het klimaat. In de circulaire economie die mogelijk wordt gemaakt door onze potten van post-consumer recyclaat, wordt het gebruikte plastic nu gemiddeld 2,7 keer gebruikt. Dit is een duidelijk succes in vergelijking met de lineaire economie, waar plastic maar één keer wordt gebruikt. Wij zijn echter nog niet tevreden met deze circulariteit en willen de gemiddelde materiaalbenutting verder verhogen.


TEKU® presenteert 14 nieuwe stektray‘s die aangepast zijn aan geautomatiseerde en individuele processen in tuinbouwbedrijven en bijdragen tot een grotere efficiëntie.

Hoe gaat Pöppelmann met deze resultaten om, met name in de divisie TEKU, die producten voor de professionele tuinbouw ontwikkelt en produceert?

B.K.: Om doeltreffend gebruik te maken van de circulaire economie, onze grootste uitdaging voor het behoud van grondstoffen en de vermindering van onze emissies, houdt onze productontwikkeling in alle divisies zich bezig met concepten die rekening houden met de hele levenscyclus van een artikel onder het trefwoord eco-design. Zij gaan van de wieg, d.w.z. de bron van de materialen, tot de verwijdering. Waar mogelijk richten wij ons van meet af aan op het gebruik van gerecycleerde materialen in plaats van nieuwe materiaal om de uitstoot door aankoop te verminderen, en op een recyclingvriendelijk ontwerp om de "end-of-life"-uitstoot van gebruikte plastic producten, die bijvoorbeeld door verbranding wordt veroorzaakt, aanzienlijk te verminderen.

S.H.: De divisie TEKU® is met haar producten voor de groene industrie hier een pionier voor echte circulaire economie met het Circular360 productassortiment. En de ontwikkeling gaat door: we werken momenteel aan een duurzaam alternatief voor zwarte plantenpotten, die momenteel niet kunnen worden gerecycleerd. Op die manier zullen we binnenkort nog meer klanten in staat stellen de circulaire economie te betreden. Wij willen tijdens de IPM de stand van onze ontwikkelingen presenteren. In plaats van hun gebruikte producten weg te gooien, stellen veel van onze klanten hun plastic producten die in de tuinbouw zijn gebruikt, nu al weer als materiaal aan ons ter beschikking. Wij helpen hen een plaatselijke recycler te vinden die het plastic afval naar soort verwerkt en naar ons terugstuurt - dit bespaart niet alleen transportcapaciteit, maar ook uitstoot.

Nog meer echte circulaire economie: Pöppelmann TEKU® zet zich in voor een consequente systeemverandering voor meer behoud van grondstoffen en klimaatbescherming.

Hoe zorgt Pöppelmann TEKU® ervoor dat deze wetenschappelijke resultaten de industrie bereiken en tot gezamenlijke actie aanzetten?

S.H.: De Circular360 plantenpotten bestaan sinds 2018 en we hebben er een nieuwe standaard mee gezet in de markten. Vele klanten hebben dit voorbeeld al lang gevolgd: Wij genereren nu meer dan 60% van onze omzet met de artikelen die voor 100% uit PCR bestaan. Op onze groothandelsconferentie, die in december voor het eerst plaatsvond op ons terrein in Lohne met klanten uit heel Europa, hebben wij de resultaten van de studie inzichtelijk en tastbaar gemaakt tijdens workshops. Dit leidde tot een echt "aha"-effect, dat wij ook mogelijk willen maken voor de bezoekers van onze stand op de IPM. Wij merken dat het bewustzijn over recycleerbaarheid toeneemt en inmiddels in verschillende Europese landen een belangrijk thema is geworden - een goede voorwaarde om samen met nog meer klanten de circulaire economie in de praktijk te brengen.

Plantpotten Circular360: Gebruik van PCR en duurzame "end-of-life" oplossing verminderen broeikasgasemissies van plastic producten

Hoe zorgt u, met de hoge duurzaamheidsdoelstellingen die u nastreeft, voor een permanent voldoende beschikbaarheid van gerecycleerde materialen?

S.H.: Wat de beschikbaarheid van materiaal betreft, blijven wij profiteren van onze nauwe relaties met leveranciers op basis van partnerschap en van onze bereidheid om altijd voldoende materiaal in te kopen en op te slaan, zelfs in fasen met hoge prijzen, om een absoluut betrouwbare partner voor onze klanten te zijn. Om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst zo blijft, kijken wij op verschillende manieren naar uitbreidingen van materiaalbronnen - en denken wij groot: wij zijn onder meer bezig met een aanzienlijke uitbreiding van het aantal van onze leveranciers in binnen- en buitenland. Wij werken ook aan oplossingen om andere PCR-bronnen te kunnen gebruiken die momenteel niet worden verwerkt.

B.K.: Om dit te bereiken concentreren wij ons op de verdere ontwikkeling van machine- en procestechnologie in de hele Pöppelmann-groep, zodat wij ook PCR-materiaal van wisselende kwaliteit of PCR-materiaal dat vandaag niet kan worden gebruikt, kunnen verwerken tot eersteklas producten. Er zijn ook enkele opwindende ontwikkelingen op het gebied van productontwerp.


Samen meer middelen besparen: Pöppelmann TEKU® genereert nu meer dan 60 procent van zijn omzet met de duurzame plantenpotten van 100 procent PCR.

Welke andere innovaties kunnen bezoekers verwachten op de tuinbouwbeurs IPM en hoe ziet Pöppelmann TEKU® de toekomst tegemoet?

S.H.: Naast de focus op nog meer echte circulaire economie, presenteren wij op de IPM talrijke nieuwe producten in het bestaande TEKU® portfolio, waaronder niet minder dan 14 nieuwe stektray‘s die zijn afgestemd op geautomatiseerde en individuele processen in tuinbouwbedrijven en zo bijdragen aan een grotere efficiëntie voor onze klanten. In het kader van ons digitale initiatief Pöppelmann presenteren wij innovatieve ideeën die processen in de groene industrie en de samenwerking met ons in de toekomst gemakkelijker maken. Ons "Holo-Lens" idee presenteert een bril die, door interactie met gecodeerde TEKU® plantenpotten, ook ongeschoolde werknemers kan ondersteunen bij hun werk in tuinbouwbedrijven, bijvoorbeeld bij het herkennen van planten die klaar zijn voor de verkoop. Om het voorraadbeheer voor onze klanten te vergemakkelijken, zou een digitale logistieke oplossing op basis van het Kanban-systeem in de toekomst de automatische nabestelling van plantenpotten kunnen overnemen. Met deze ideeën voor de toekomst zijn wij op zoek naar proefpartners die deze aanpak samen met ons verder willen ontwikkelen.

De consequente inzet voor het behoud van grondstoffen en klimaatbescherming bepaalt de toekomst van TEKU® en de gehele Pöppelmann Groep. De afgelopen twee jaar zijn wij door onze klanten uitdrukkelijk geprezen om onze betrouwbaarheid. Deze lof had niet alleen betrekking op onze kwaliteit, ons vermogen om te leveren en onze service - maar ook op betrouwbare verklaringen. Dit alles blijft de kern van ons optreden in de toekomst.

Voor meer informatie
Pöppelmann
www.poeppelmann.com