Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WUR demonstreert zuinigere teelt in kas zonder gas: "Warmtebehoefte teler kan door de helft"

Bij Wageningen University & Research in Bleiswijk laten onderzoekers zien hoe telers zuiniger kunnen telen. Voor tal van teelten is al gebleken dat het (veel) zuiniger kan. Frank Kempkes, onderzoeker Energie en Kasklimaat bij Wageningen University & Research in Bleiswijk, spreekt uit dat de warmtebehoefte van een gangbaar tuinbouwbedrijf met een combinatie van technieken nog wel gehalveerd kan worden. Dat doet hij in nr. 2, 2022 van het universiteitsmagazine 'Wageningen World'. Hieronder een stuk uit dat verhaal.

Er is in de kassen, zonder gas, ervaring opgedaan met betere isolatie, warmtepompen, zuinige ledverlichting en doordachte klimaatbeheersing. Een van de uitdagingen van optimale isolatie met weinig ventileren is luchtvochtigheid; als die te hoog oploopt kunnen schimmelziektes de kop opsteken. "Bij fresia zijn we de belichting beter gaan afstemmen op het groeistadium", zegt Kempkes. "Een jonge plant krijgt weinig licht, een grote meer, tot een bepaald maximum. Daarmee hebben we het elektriciteitsgebruik van de lampen sterk verlaagd en telers zijn zich er bewuster van geworden dat meer belichten vaak geen nut heeft."

In het verhaal wordt orchideeënteler Van der Hoorn uit Ter Aar genoemd als voorbeeld van een teler die van het gas af is. Inmiddels is bekend dat deze teler failliet ging, ondanks een kas zonder gas. 


Frank Kempkes tijdens een rondleiding door de demonstratiekassen in Bleiswijk op de slotdag van de Autonomous Greenhouse Challenge van 2022

De kassen in Bleiswijk draaien ook zonder gas. Verwarming en belichting zijn elektrisch. Dat is ook de toekomst, denkt Kempkes. Hij ziet toekomst in een combinatie van technieken om de warmtebehoefte van een gangbaar tuinbouwbedrijf te halveren. De onderzoeker noemt seizoensopslag van warmte, waar zowel technisch als financieel nog wel werk aan de winkel is, maar ook overschakelen op zuinigere LED-belichting. 

Lees hier het hele verhaal, waarin ook Pepijn Smit, onderzoeker bij Wageningen Economic Research en auteur en projectleider van de jaarlijkse Energiemonitor van de Nederlandse glastuinbouw, aan het woord komt. 

Publicatiedatum: