Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers creëert straks juiste balans tussen belichting en energiekosten met update software

Priva komt in december met een nieuwe versie van haar Connext software. Daarmee kunnen telers LED-groeilicht modulerend aansturen en kan dit worden teruggekoppeld aan de elektriciteits-huishouding van telers. 

Omdat LED-belichting energiezuinig is, schakelen veel telers momenteel geheel of gedeeltelijk over van HPS naar LED-belichting. Het is daarbij belangrijk om te bepalen hoe telers deze belichting willen aansturen, stipt Priva aan. 

Met de uitbreiding op de lichtstrategie in Connext softwareversie 914, kunnen telers de juiste balans creëren tussen belichting en energiekosten. Door de belichting te koppelen aan de elektriciteitshuishouding, blijft de elektriciteitsverbruik altijd binnen de ingestelde grenzen. Het is zelfs mogelijk om het elektriciteitsverbruik te koppelen aan de balanceringsmarkt.

Moduleren en dimmen
Moduleren houdt in dat verschillende lichtbronnen (zonlicht en LED) op elkaar worden afgestemd om aan de lichtvraag te voldoen. Met Connext 914 kunnen de lampen moduleren op het licht dat het gewas al van de zon krijgt. Priva Connext maakt hiervoor gebruik van gegevens van de PAR-sensor of Solarimeter.

Met separate software kan LED-belichting worden gedimd. Door de LED-sturing en controle in Priva Connext op te nemen is de belichting niet alleen volledig geïntegreerd in de elektriciteitshuishouding, maar ook in het klimaat- en energiemanagement. Naast de mogelijkheid om modulerend te kunnen regelen, heeft een teler ook inzichtelijk welke warmte wordt toegevoegd aan het klimaat én is er inzicht in het energieverbruik.

Door LED-licht te dimmen, wordt de beschikbare hoeveelheid licht gelijkmatig over de kas verdeeld. Dat is een groot voordeel ten opzichte van het uitschakelen van een deel van de HPS-lampen, volgens de ontwikkelaars bij Priva. Bijkomend voordeel van het dimmen van LED-belichting is dat zonsopgang/zonsondergang kan worden gesimuleerd. Dit geeft minder stress voor het gewas.

Van maatwerk naar uitbreidingsmodule
Met maatwerk kon LED-belichting afgelopen jaren al modulerend aangestuurd worden. Met Priva Connext softwareversie 914 die in december van dit jaar wordt vrijgegeven, is dit beschikbaar als uitbreidingsmodule op de lichtstrategie. Met deze module kan vast spectrum LED- en verrood licht van vrijwel alle gangbare producenten worden aangestuurd.

Voor meer informatie:
Priva
contact.priva@priva.nl 
www.priva.com
 

Publicatiedatum: