Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consortium werkt aan systeem voor automatische gewasregistratie

Met automatische beeldherkenning en artificiële intelligentie is het mogelijk planten sneller én betrouwbaarder te meten en monitoren. Een consortium bestaand uit AI-bedrijf Sobolt, Growers United en dataspecialist LetsGrow.com werkt aan een systeem voor automatische gewasregistratie. Dit consortium ontving een voucher van het Innovatieprogramma AgriTech. Jasper van der Auweraert, Innovation developer bij AI-bedrijf Sobolt zegt bij Greenport West-Holland: “Het gaat erom dat je weet wáárom een teler iets wil meten.”

Het consortium verwacht begin volgend jaar een eerste versie klaar te hebben. In september 2021 is men begonnen. 

Met nieuwe technieken zijn andere zaken te meten dan wanneer je dat handmatig doet. Maar daarvoor moet je dus eerst elkaar goed begrijpen, en weten wat de verwachtingen en doelstellingen zijn, legt Jasper in het interview uit. Hij geeft een voorbeeld.

“Neem het formaat van de bladeren. Telers meten momenteel handmatig de lengte en de breedte van een blad om daarmee iets te kunnen zeggen over de groei van het gewas. De lengte en breedte kun je ook meten middels beeldherkenning. Maar met beeldherkenning kun je óók het volledige bladoppervlakte meten. Dat leidt dus tot zinvollere informatie. Het is daarom belangrijk samen te zoeken naar de juiste parameters en randvoorwaarden.”

Wat is daarbij de belangrijkste uitdaging?
“Een kas is een gecontroleerde productieomgeving. Maar geen enkele plant groeit hetzelfde, bladeren hangen over elkaar heen en belichting varieert. Dat maakt automatisch meten een stuk complexer. En de data moeten goed geïntegreerd worden in het proces. Daarvoor was de samenwerking met Growers United en LetsGrow.com zo belangrijk. Samen hebben we verstand van het toepassen van data in groeimodellen en deze inzetten in de teelt.”

Lees het hele interview bij Greenport West-Holland.

Voor meer informatie:
Jasper van der Auweraert
Plantfellow
j.vanderauweraert@plantfellow.com 
info@plantfellow.com 
www.plantfellow.com 

Publicatiedatum: