Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afscheid van een echte Phalaenopsis snoepwinkel

Als derde generatie kweker sloot Johan Koehler onlangs de deur van OTM Orchids achter zich. Royal FloraHolland stond er eerder deze week in onderstaand verhaal, dat ons even ontschoten was, bij stil. Hierbij alsnog het verhaal over de kweker die vanaf de start in 1925 in Aalsmeer door de grootvader van Johan een groot aantal veranderingen kende.

Van groentekweker de overstap naar bloemen en daarna van Stephanotis naar de Phalaenopsis multiflora. Sinds de jaren zeventig is OTM Orchids trouw lid van Royal FloraHolland en het bedrijf was jarenlang actief binnen de FPC en diverse studiegroepen. Na bijna een eeuw is het mooi geweest en krijgt het terrein in Aalsmeer een andere bestemming.

Gestart in 1925 op een lapje grond in Aalsmeer werden diverse groenten zoals prei, tuinbonen en witlof verbouwd door grootvader. In de jaren zeventig maakte de vader van Johan de overstap naar de sierteelt. Een belangrijke reden was dat bloemen jaarrond konden worden gekweekt. Daardoor was er sprake van een min of meer stabiel inkomen gedurende het jaar voor het gezin met vijf kinderen. Johan was de middelste zoon.

Johan en Leny nemen de kwekerij over
Op de tuin werden destijds onder meer anjers, rozen (Carol) gekweekt. De eerste kas de eerste kas in de omgeving van Aalsmeer met verlichting . Via via werd de overstap naar planten gemaakt en deed de Stephanotis plant, bekend als de bruidsbloem, zijn intrede in de kwekerij.

Ondertussen werkte Johan, na de diensttijd in Libanon, als technicus bij Toshiba kopieermachines en Leny in de zorg. De kwekerij was inmiddels overgenomen en werd geleid door een broer en zus van Johan, ondersteund door twee vaste medewerkers. In die tijd had Johan totaal geen interesse om actief te zijn of te worden in de kwekerij, laat staan deze over te nemen.

Maar tien jaar later, het was toen inmiddels 1991, kwam de vraag van de broer en zus of Johan toch de kwekerij wilde overnemen. Dat betekende nogal wat! Na een tijdje wikken en wegen waagde Johan de stap. Het gezin van Johan en Leny verhuisde naar de randstad en streek neer in Aalsmeer. Samen met de twee vaste medewerkers, ging Johan vol aan de slag in de kwekerij. Dat was wel iets heel anders dan met kopieermachines bezig te zijn. Er werd volop geteeld, waarbij wel bleek dat de teelt van de Stephanotis plant erg onderhoudsintensief was.

Phalaenopsis multiflora
In 1997 kwam Johan bij toeval in contact met een vermeerderaar van de Phalaenopsis. Een bijzonder kleine en bloemige plant met meerdere bloemen op een steel. Deze plant sprak Johan aan; hij zag hier wel toekomst in. De kas werd zodanig omgebouwd zodat de Phalaenopsis hier gekweekt kon worden. Ook werd de naamgeving van de plant gewijzigd in Phalaenopsis multiflora om het bijzondere karakter te benadrukken. De teelt ging voorspoedig en er was veel vraag naar deze bijzondere plant. Zo veel zelfs, dat er wachtlijsten ontstonden. Extra ruimte werd gehuurd in De Kwakel voor de kweek en een extra kas werd gebouwd in Aalsmeer. In 2005 was de kas klaar en werden alle planten overgebracht naar Aalsmeer. In die periode bedroeg de jaarlijkse groei tussen de 25-30%.

Trouwe medewerkers
Toen werd ook de eerste paal werd geslagen voor een nieuw te bouwen woonhuis bij de kwekerij. Na een dip tijdens de financiële crisis, waarin de kosten fors stegen en de verkoop stagneerde, kwam de handel gelukkig weer goed op gang en verliepen de zaken voorspoedig. De kwekerij leverde inmiddels zo’n twintig verschillende soorten Phalaenopsis multiflora, meerjarige planten waaronder 10-taks Phalaenopsis. Een bijzonder en uniek assortiment, een echte snoepwinkel voor de liefhebber.

Nog altijd werkte Johan samen met de twee trouwe medewerkers van het eerste uur en inmiddels maakte ook de zoon van Johan deel uit van het team. De corona-periode vroeg om een andere aanpak en creativiteit om toch handel te kunnen blijven voeren. Men ging zoveel mogelijk thuiswerken en de verkoop liep gestaag door. Al met al een lastige periode, maar met een goed moraal. In de zomer van 2020 ging het weer helemaal goed. Een top-periode! De vraag rees dan ook of de zoon het stokje wilde overnemen. Maar die zag daar van af, vooral vanwege de steeds verdergaande regelgeving en veranderende economische omstandigheden.

Afscheid
Voor Johan en Leny werd het, na 31 jaar, tijd om te bedenken of en hoe de kwekerij toekomstbestendig kon blijven. De vaste medewerkers waren inmiddels ook op leeftijd. Na veel wikken en wegen werd het besluit genomen om de kwekerij te verkopen.

In 2020 vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Het terrein met de gebouwen werd verkocht aan een projectontwikkelaar en er werd een overgangsperiode van twee jaar afgesproken. In die periode konden Johan en Leny, en ook de kopers, wennen aan het idee dat de kwekerij afgebouwd zou worden. Het woonhuis ging de verkoop in en er kwam een andere woning in Aalsmeer.

Aan het begin van deze zomer werd afscheid genomen van alle zakelijke relaties; kopers, leveranciers, transporteurs en contacten bij Royal FloraHolland. Een mooi en gedenkwaardig moment na alle jaren van avontuur waarin veel geprobeerd is, mooie en moeilijke periodes elkaar afwisselden, maar een tijd waarin de relaties loyaal bleven aan Johan en Leny Koehler. En daar denken ze met plezier aan terug!

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: