Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teeltmanager Mike Mulder, LG Flowers:

‘Met PATS-C zijn actieve motten in het donker goed te monitoren’

Gerberakwekerij LG Flowers in Pijnacker is in maart 2021 gestart met één PATS-C systeem. De uitstekende resultaten met de bestrijding van de Turkse mot hebben begin dit jaar geleid tot een uitbreiding naar vijf systemen. Met PATS-C zijn de plaagmotten al één generatie eerder ‘zichtbaar’ dan de waarnemingen vanuit de gebruikelijke vallen. Door het sneller in beeld hebben van de populatieontwikkeling, is de plaag beter te bestrijden.

In de teelt van gerbera’s is de Turkse mot (Chrysodeixis chalcites) een groot probleem, door het wegvallen van belangrijke gewasbeschermingsmiddelen tegen de rupsen. De rupsen kunnen snel veel schade aanrichten in het gewas en dienen dus goed gemonitord en bestreden te worden. “Tegen Turkse mot zijn geen goede biologische vijanden beschikbaar, die het probleem voor 100% oplossen. En in 2021 hadden we de gewasbeschermingsmiddelen niet. Momenteel is er wel een betrouwbaar middel op de markt, maar dat kunnen we in het voorjaar en de zomer niet gebruiken in verband met de biologie”, zegt teeltmanager Mike Mulder. Voor de monitoring van de motten worden vanglampen gebruikt, waarin een feromoon is gelegd voor extra aantrekking. Deze combinatie vangt een groot deel van de motten weg. Wekelijks vindt een telling plaats.

Activiteit onder verduisteringsdoek monitoren
De teeltmanager: “De inzet van het PATS-C systeem voor monitoring is super. Je ziet dan wat er onder het verduisteringsdoek gebeurt als dit vanaf het eind van de middag is gesloten. Zodra het donker is, worden de motten actief.” Het eerste jaar met PATS-C heeft hij gebruikt om het systeem te leren kennen en een strategie te bedenken hoe ermee om te gaan. Met de installatie van PATS-C, maart vorig jaar, liep de teeltmanager nog achter de feiten aan, omdat de Turkse mot al volop aanwezig was. “Om deze plaagmot onder controle te krijgen, hebben we tot in het najaar soms twee keer per week met een middel moeten spuiten. We wilden ervoor zorgen dat we in de winter van de plaag af waren. Dat is uiteindelijk gelukt en dit jaar zijn we schoon gestart.”

Camera op cruciale indicatiepunten hangen
De vijf systemen hangen, verdeeld over drie tuinen van in totaal 12,5 hectare, op belangrijke indicatiepunten waar de eerste motten worden verwacht. In de buurt van elke camera hangt ook een vanglamp. Mulder: “Op die cruciale punten in de kas kunnen we de eerste invlieg goed waarnemen. Zodra we dit jaar met behulp van de data uit het PATS-C systeem de eerste mot zagen, zijn we met onze gewasbeschermingsadviseur rond de tafel gaan zitten om de lijn van bestrijding uit te zetten. Door de monitoring zijn we er nu drie weken eerder bij, omdat we goed kunnen voorspellen wanneer de rupsfase er aankomt. Voor die tijd kunnen we een preventieve bespuiting uitvoeren, zodat de rupsen doodgaan zodra ze de eerste ‘hap’ van een vraat- of contactmiddel nemen.”

Als de teeltmanager nu een piekje op de datagrafiek van het PATS-C dashboard ziet, kan hij een bestrijding tegen de rups van Turkse mot uitvoeren door een selectief middel toe te voegen aan de bespuiting.

Financiële schade beperken
“Vorig jaar hebben we toch enorm veel schade van de Turkse mot gehad. Dit jaar hebben we maar een paar rupsen vastgehad. De rupsen die uiteindelijk de schade maken, hebben we vrijwel niet in het gewas gezien. Het is gewoon bizar hoe we met PATS-C de financiële schade ten opzichte van vorig jaar hebben kunnen beperken.” De teeltmanager blijft op deze wijze de scouting en bestrijding van de Turkse mot doen. Hij denkt er zelfs over om in het volgende teeltseizoen nog twee systemen op belangrijke indicatiepunten te hangen. Mulder is bijzonder goed te spreken over de advisering en begeleiding vanuit PATS Indoor Drone Solutions en de informatie over verbeteringen van de tools.

Voor meer informatie:
PATS
www.pats-drones.com 

 

 

 


LG Flowers
www.lansbergen.com

Publicatiedatum: