Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Meer licht met minder stroom”

Tholen - Kwekerij Kiepflower heeft zojuist een grote stap gezet op het gebied van energie dankzij de nieuwe lichtinstallatie van Hortilux, met wie het bedrijf al jarenlange een goede samenwerking heeft. Mede-eigenaar van Kiepflower, Albert Kiep vertelt er meer over.

Nieuw installatie
In de loop van 2022 besloot de kwekerij te investeren in full-LED belichting in twee van hun kassen, een van 4,8 hectare en een van 2 hectare. Op dat moment werden ook de resultaten van de chrysantenteelt proef onder full-LED bij Delphy bekendgemaakt. Dit zorgde samen met de energiecrisis voor de overtuiging om de investeringsstap dit jaar nog te maken.

“Voorheen hingen in twee van onze kassen een 80 μmol LED en een 80 μmol SON-T-installatie. Dit wilden we toch anders hebben, en in overleg met Hortilux zijn we op een goede lichtverdeling uitgekomen. In elke kas komt een LED-installatie van 80 μmol, een LED-installatie van 110 μmol, en een verrood installatie van 7 μmol.”

Maar de SON-T-installatie werd in de winter ook gebruikt om de temperatuur mee op peil te houden tijdens de periodes waarin het scherm open was, iets wat bij de teelt van troschrysanten wel echt nodig is. Met de LED-installatie moeten ze om deze reden iets meer met het boven- en ondernet gaan verwarmen. 

“Omdat we geen SON-T-installatie meer hebben en de troschrysanten in de winter dankbaar zijn voor een beetje verrood licht om voldoende lengte te kunnen maken, hebben we besloten om een verrood installatie te installeren. Naar aanleiding van de proeven bij Delphy blijkt dat dit voldoende is om meer lengte te krijgen in het chrysanten gewas.”

Energiebesparend
De nieuwe installatie is niet alleen een investering in verduurzaming, maar levert de kweker ook op energiegebied redelijk wat op qua besparing. “De verhoging van 80 μmol SON-T naar 110 μmol LED vermindert ons stroomgebruik met 35% en geeft een 37% hogere licht output. De twee LED-installaties samen zorgen voor meer flexibiliteit op de energiemarkt en kunnen ook ingezet worden om in de winter een hogere takproductie te realiseren van ongeveer 15%.”Voor meer informatie:
Albert Kiep
Kiepflower
Waalbandijk 3
5313 AJ, Nieuwaal
Tel: (+31)418 569000
info@kiepflower.nl 
kiepflower.nl