Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Coatingtechnologie op de kas moet groeien, pilots bij telers gestart

Zoveel mogelijk licht in de kas krijgen, daar zijn telers en leveranciers in de glastuinbouw al sinds jaar en dag mee bezig. Afhankelijk van je gewas en temperatuur, weet je als teler hoe je de perfecte klimaatstrategie kunt inzetten. De invloed van de zon maakt duidelijk dat er nog veel te winnen valt. PHYSEE speelt hier met haar luminescente coatingtechnologie handig op in. In onderstaand interview van InnovationQuarter gaat Sadiq van Overbeek, Co-founder PAR+ bij PHYSEE, in op de uitdaging om het enorme (dak)potentieel van de sector te benutten.

PHYSEE brengt de coating al vanaf juli 2022 aan bij Kwekerij van Boxel (600 m2) en Firma Verkade (900 m2) op respectievelijk kassen met komkommers en tomaten. PHYSEE trekt samen met de telersop bij de validatie van de PAR+ coating bij de komkommerteelt en tomatenteelt.

Vervolgens start de pilot over een periode van 40 weken en loopt door tot eind juli 2023. Hierbij is PHYSEE verantwoordelijk voor het monitoren van de coatingkwaliteit op het kasdek en de lichtspectra onder het gecoate vak en het referentie vak. Firma Verkade en kwekerij van Boxel zijn verantwoordelijk voor het wekelijks monitoren van het gewas. Hierbij wordt de hoeveelheid geoogst product en verschillende gewaskenmerken bijgehouden.

Innovation Quarter spreekt Overbeek tegen de achtergrond van de meest recente AgriTech voucherronde. Het innovatieprogramma AgriTech stimuleert tuinbouwondernemingen om samen met technologieleveranciers nieuwe technologische oplossingen te valideren in de praktijk. Samen innoveren leidt eerder tot succesvolle toepassing. 

De juiste groei van het gewas
De Delftse high-tech speler zorgt voor meer Photosynthetical Active Radiation (PAR) in de kas. Dit deel van het licht is nodig is om tot fotosynthese te komen voor de beste groei van het gewas. De PAR+ coating die PHYSEE ontwikkelt zet schadelijk UV licht om in groeilicht en maakt het inkomende licht daarnaast diffuus. “In de glastuinbouw geldt al decennialang de regel: één procent meer PAR is één procent meer productie. De laatste jaren is dit wat meer genuanceerd en op basis van welk gewas. Maar je ziet dat dit geldt voor heel veel type gewassen. Denk aan tomaten, komkommers, aardbeien en rozen. Je kan je voorstellen dat de telers in Nederland ontzettend hun best doen het licht de kas in te krijgen”, zo stelt Overbeek.

Van permanent naar afwasbaar
Het idee achter de coatingtechnologie vindt zijn oorsprong tijdens een rondje wielrennen in het Westland. Veel gedachten, maar deze bleef hangen: wat gebeurt er met UV-licht in al deze kassen? “Na veel onderzoek toog Overbeek naar partners in de glasindustrie. De coating die daar werd ingezet, was een permanente coating op nieuw glas. “De teler bleek daar niet op te wachten. Hij zou daarmee immers al zijn glas moeten vervangen. We hebben toen met het team gekeken naar bestaande aanbrengmethodes en onze coating aangepast zodat het ingepast kon worden in de bestaande infrastructuur. Onze scheikundigen hebben daar een belangrijke rol in gespeeld.” De vernieuwde (afwasbare) coating, die UV-straling omzet in PAR-licht, behoudt zijn werking voor een duur van 8 jaar en kan op een bestaand kasdek het jaar rond op blijven zitten.

Lees hier het hele interview bij InnovationQuarter

Publicatiedatum: