Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw Jongeren Oostland op studiereis naar Italië

Afgelopen weekend was het weer tijd voor de jaarlijkse studiereis van Tuinbouw Jongeren Oostland. 21 jongeren werkzaam/studerend in de tuinbouwsector stapten afgelopen donderdag in het vliegtuig met als bestemming Rome, Italië. In Italië werd het tuinbouwgebied rondom Latina bezocht.

Bayer Crop Science Srl
Vrijdagochtend stond het eerste bedrijfsbezoek gepland bij Bayer Crop Science. Hier kregen zij een presentatie en rondleiding op de R&D locatie. Op deze locatie worden onder andere tomaten, paprika’s, venkel en watermeloenen veredeld. Na de inhoudelijke presentatie volgde een uitgebreide rondleiding. De jongeren kregen het gehele veredelingsproces te zien van de verschillende kassen waar de proeven uitgevoerd worden tot de verwerkingsruimte om zaden te schonen. In de kassen kregen ze o.a. te zien hoe meloen(en) worden bestoven, het nemen van merkers voor de resistentie veredeling en de zaadopslag per kruising of plantselectie. Anders dan in Nederland wordt op deze locatie geteeld in foliekassen met minimale geavanceerde techniek. Ondanks dat is alles wel onderhevige aan strikte hygiënemaatregelen.

Selecta One
Na een heerlijke Italiaanse lunch bij Bayer gingen ze direct door naar Selecta One even verderop. Van groenten over in sierteelt. Maar ondanks dat beide bedrijven actief zijn in de veredeling was de grote vraag wat zijn nu de grote verschillen tussen het veredelen van groente en sierteelt?
Selecta One, is een grote speler op sierteelt veredeling, vermeerdering en het presenteren van hun producten met eigen merken en concepten voor telers.

Selecta One heeft vestigingen over de hele wereld. Ook hier kregen de studenten een presentatie over het bedrijf en zijn historie. Tijdens het bezoek stond de locatie vol met Poinsettia’s en op het buitenveld diverse verschillende bolchrysanten en Mandevilla. Wat opviel op deze locatie is dat er een nieuwe biomassaketel aanwezig was. Ook in Italië wordt er steeds meer gekeken naar alternatieven voor de energiebehoefte.

Ortolanda Borgo Grappa
Na een zeer geslaagde eerste dag was het zaterdag tijd om een tweetal productiebedrijven te bezoeken, te beginnen met Ortolanda Borgo Grappa. Het bedrijf, met Nederlandse roots, focust zich volledig op de teelt van radijs. Hier worden jaarrond miljoenen radijzen geteeld voor de Italiaanse markt. Door de korte teeltduur worden er tot 7 rondjes radijs per jaar geteeld. Op de productielocatie wordt het product verbouwd, geoogst, gewassen en verpakt, waarna het op transport kan.
De radijzen worden aldaar verpakt in diverse soorten verpakkingen van bosjes van 10 tot los verpakt in zakjes of flowpack. Tijdens de rondleiding werd er ook nog even geproefd en kon men merken dat de instraling van de zon in Italië duidelijk effect heeft op de pittigheid van de radijs.

Florovivaistica Saracino
Als laatste tuinbouwbedrijf stond Saracino op de planning. Dit potplantenbedrijf teelt op ruim 30 hectare verschillende soorten potplanten en perkgoed in het voorjaar. Het bedrijf is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grotere spelers in de Italiaanse potplanten markt. Naast teelt hebben ze ook een eigen Cash en Carry voor de lokale markt. Hier verkopen ze zowel eigen producten als producten van derden met o.a. potplanten van Nederlandse herkomst. Dit komt er mede doordat het bedrijf wekelijks 9 vrachtwagens richting Nederland stuurt om de producten te verhandelen via de bloemenveiling. Tijdens het bezoek stonden de kassen veelal vol met Poinsettia’s en Cyclamen. Waarbij we in Nederland vooral focussen op aantal planten met m2, omloop snelheid en efficiëntie wordt hier nog veelal gewerkt op een traditionele manier waarbij planten de ruimte krijgen om te groeien en bloeien.

Wijnproeverij
De zaterdag sloten de jongeren af met een verrassingsactiviteit: een Italiaanse lunch inclusief wijnproeverij. Onder het genot van een Italiaanse borrelplank en lasagne werden lokale wijnen geproefd en kregen ze les hoe wijn te proeven én te beoordelen. Vooral een erg lekkere activiteit. Leuke bijkomstigheid, de eigenaar was naast wijnboer ook liefhebber van cactussen. Een bonusrondleiding door de privécollectie kon dus zeker niet uitblijven.

Zaterdagavond en zondagmorgen stonden in het teken van cultuur en gezelligheid. Met een overnachting in het centrum van Rome werd de historische stad in vogelvlucht verkend en de hoogtepunten nog snel gespot.

"We kijken terug op een zeer geslaagde studiereis. We hebben veel inzichten gekregen over de tuinbouw in Italië zowel vanaf de veredeling tot de productie. De bedrijven in Italië hebben laten zien met dezelfde uitdagingen te maken te hebben die wij hier in Nederland kennen. Denk maar aan gekwalificeerde werknemers, de beheersing van ziekte en plagen, maar ook het verbeteren van de energiehuishouding met het onderzoeken van duurzamere warmtebronnen," aldus de enthousiaste jongeren.

Voor meer informatie over Tuinbouw Jongeren Oostland:
Tuinbouw Jongeren Oostland
www.tuinbouwtoekomst.nl
[email protected]

Publicatiedatum: