Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Modelgestuurd telen krijgt steeds meer vorm

Het vak van teler wordt steeds complexer, vooral omdat teeltarealen groeien. Daarmee worden de belangen groter én het aantal factoren waarmee een teler rekening moet houden. Autonoom telen kan daarvoor een belangrijke oplossing zijn. Een algoritme neemt dan teeltbeslissingen voor z’n rekening, zodat de teler tijd overhoudt voor andere taken. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) werkt aan systemen die zulke teeltbeslissingen kunnen nemen. Op dit moment bestuurt zo’n algoritme een komkommerteelt in een proefkas.

Bij modelgestuurd telen krijgt een algoritme informatie uit verschillende bronnen en verwerkt die tot een teeltstrategie. Wensen van de teler over bijvoorbeeld de gewenste vruchtgrootte of een gewenste oogstdatum, informatie over de kas, prijzen van inputs zoals energie en CO2 en de productprijs. Middels onder meer sensoren en metingen krijgt het algoritme informatie over het gewas (zoals lichtonderschepping en bladafsplitsingssnelheid) en de kas (bijvoorbeeld temperatuur en CO2-gehalte). Bovendien wordt het algoritme gevoed met weersgegevens en vooral de weersverwachting.

Op basis daarvan berekent het algoritme voortdurend welke strategie er moet worden toegepast voor bijvoorbeeld de watergift, het CO2-gehalte en de temperatuur. Dat gebeurt op basis van modellen die de relatie leggen tussen kasklimaat en gewasgroei. Tevens berekent het algoritme de meest energiezuinige strategie, gebruik makend van de flexibiliteit van het gewas. Een koudere dag kan zo worden gecompenseerd met een warmere dag. Het algoritme kijkt ook of het zichzelf moet aanpassen (kalibreren) door de verwachte resultaten te vergelijken met de gemeten, feitelijke resultaten.

WUR test de hierboven beschreven methode nu in een komkommerteelt in een proefkas in Bleiswijk. Dit als voorbereiding op een volledig modelgestuurde teelt die volgend jaar in het kader van het onderzoeksprogramma AGROS zal starten. Met dat project zullen kennis en inzicht rond modelgestuurd telen worden gedeeld met de sector, waarmee deze technologie naar een hoger plan getild kan worden. AGROS wordt gefinancierd door de 16 partners en de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Bron: Wageningen University & Research 

Publicatiedatum: