Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veilingomzet potplanten verder weggezakt in 2022 bij RFH

De omzet van potplanten van Nederlandse bodem op veiling Royal Floraholland is in 2022 opnieuw verder teruggevallen. Dat blijkt uit cijfers die Agrimatie weergeeft.

Na een goed start voor de kamerplantenomzet van Nederlandse bodem op Royal Floraholland, zit er sinds maart behoorlijk de klad in. Na april dook de omzet onder die van een jaar eerder en ook de zomermaanden zorgden niet voor een ommekeer, integendeel. De cumulatieve omzet lag bij de vorige uitgave van de barometer agrarische sectoren met cijfers tot en met mei op een 4% lagere omzetwaarde dan in 2021. Nu, drie maanden verder, is de cumulatieve omzet gedaald naar een 8% lagere omzetwaarde dan een jaar eerder.

In juni daalde de omzetwaarde met bijna 20% door zowel een lagere gemiddelde prijs (-10%) als een lager aanbod (-10%). Ook een maand later daalde de omzet met 20%. Nu daalde het volume (-13%) sterker dan de prijs (-8%). Ook augustus moest 10% omzet inleveren ten opzichte van een jaar eerder. Ditmaal was het de gemiddelde prijs (-6,5%) die sterker daalde dan de verkochte aantallen (-3,5%). Deels hebben deze mutaties te maken met een verschil in veildagen. Zo waren er in juni en juli in beide maanden 1 veildag minder. Maar in augustus was er juist 1 veildag meer en ook toen daalde de omzet.

Vorig jaar was een ongekend goed jaar voor de bloemen- en plantenverkoop. Dit jaar is alles anders. Na corona was dit de eerste zomer met nauwelijks restricties om op vakantie te gaan en daarnaast stijgt de inflatie sterk. Beide ontwikkelingen waren geen stimulans om planten te kopen. Daarnaast kampen steeds meer telers met de gevolgen van de gestegen energiekosten. Bij steeds meer telers lopen vaste gascontracten af. Waardoor de kosten sterk toenemen. Telers proberen te besparen, te extensiveren of stoppen in sommige gevallen noodgedwongen of vrijwillig met (een deel van) de productie. Hierdoor is er minder volume beschikbaar. Richting de winter zullen steeds meer telers noodgedwongen zuiniger zijn bij hun energiegebruik. De komende maanden zullen dan ook niet gauw een verbetering van de aanbodcijfers laten zien, is de verwachting.

Gedetailleerde gegevens laten zien dat de omzetten in juni in de top 25 van producten veel minnen. Zo daalde de omzet van Phalaenopsis, het belangrijkste product qua omzet voor de veiling, met bijna 17%, door sterk lagere prijzen. Bij Kalanchoƫ was de daling van 16% een combinatie van lagere prijs en minder aanvoer. Hogere prijzen waren alleen zichtbaar bij gemengde productgroepen zoals overige kamerplanten en arrangementen of de groep cactussen/succulenten.

In juli was dit beeld niet veel beter. Tekenend voor de marktvraag was de ontwikkeling bij potrozen. Daar daalden de verkochte aantallen met 4%. Ondanks dat lagere aanbod nam de gemiddelde prijs 10 eurocent af. Bij Anthurium, het 4e product in de omzet van de veilingen in deze maand, lag de aanvoer bijna 25% lager. De prijs veranderde nauwelijks.

In augustus moeten de lichtpuntjes ook met een loep worden gezocht. De periode waar de groene planten traditioneel veelal in trek zijn, namen voorzichtig het voortouw. Dracaena kende een iets betere prijsvorming maar deze ontstond wel bij een bijna 20% lagere verkochte hoeveelheid. Dezelfde ontwikkeling vond plaats bij sansevieria. Qua omzet staan deze producten respectievelijk op plek 8 en 16 deze maand. Bij Phalaenopis en Kalanchoƫ groeiden de verkochte aantallen wel, maar beide producten moesten dit bekopen met een lagere vergoeding van kopers.

De vooruitzichten zijn ook niet al te rooskleurig. Voor steeds meer bedrijven lopen bestaande gas- contracten af. Hierdoor nemen de kosten voor energie sterk toe. Telers in dergelijke posities proberen te besparen, extensiveren hun teelt of stoppen al dan niet tijdelijk met de productie, of stappen over op andere energiebronnen. Maar dat laatste kost veelal jaren van planning. Richting de komende winter worden sterk lagere hoeveelheden verwacht. De bloemenveiling rekent daarom ook op een dalende omzet en een exploitatieverlies (FD, 2022).

Bron: Agrimatie

Publicatiedatum: