De eerste kakelverse column van het nieuwe jaar vanuit Royal FloraHolland is van de hand van veilingmeester rozen Erik Wassenaar. Hij blikt terug op het jaar dat achter ons ligt én geeft een doorkijkje naar 2024.

Namens alle veilingmeesters wil ik iedereen een fantastisch maar vooral gezond 2024 wensen. Als veilingmeester kijk ik terug op een jaar waarin veel is gebeurd. 2023 begon met een meer dan prima prijsniveau tot na Moederdag. Vanaf toen begonnen de prijzen te zakken en deze pakten niet echt meer lekker op, een enkele week of dag(en) daargelaten. Bij planten zagen we dat de zomerprijzen redelijk waren, en dat het najaar hetzelfde beeld liet zien als bij bloemen.

Mijlpaal: centraal veilen rozen
Hoogtepunt was natuurlijk het verder uitbreiden van centraal veilen, van alleen klok C06 naar alle rozenklokken. De planning was om eind Q3, begin Q4 2023 centraal veilen binnen de rozen uit te rollen. Zelf had ik daar een hard hoofd in; er moest zóveel gebeuren! Maar na een zeer intensief traject, waar wij als veilingmeesters uiteraard zeer nauw bij betrokken waren, was november de maand dat de grote stap werd gezet: centraal veilen roos, een mijlpaal binnen het bestaan van bloemenveiling(en).

Ik heb nog nooit zoveel gebundeld aanbod en koopkracht op ‘mijn’ klok gehad: een super resultaat! Na een kleine twee maanden is het nog te vroeg om structureel iets te kunnen zeggen over het verloop van centraal veilen. Maar overall kan ik zeggen dat het een succes is. Er zijn en blijven altijd aandachtspunten, ook los van centraal veilen. Hierover vragen we feedback van onze aanvoerders en kopers. We proberen dit zo goed en waar mogelijk in te passen of aan te passen. Momenteel hebben we bij Royal FloraHolland 5 centrale klokken. Neem ik een doorkijkje naar 2024, dan voorzie ik dat dit aantal verder uitgebreid zal worden.

Bijzondere weken
De weken rondom nieuwjaar zijn altijd bijzondere weken als veilingmeester. Het zijn korte weken en veel mensen genieten van een lang weekend of een korte vakantie. Aan de prijsvorming van de rozen was dat niet te merken. Rode rozen deden het prima en de witte rozen liepen ook goed mee, net als de andere kleuren. Er stonden wel behoorlijke aantallen op de klok(ken), maar dat is logisch als de veiling extra dagen is gesloten. De eerste week van 2024 begon goed, maar gaandeweg zakte de prijs toch licht. Wat snij-amaryllis betreft was het een heel ander jaar dan het jaar ervoor. Toen begon het seizoen zeer goed, maar stortte het compleet in aan het einde van het jaar. 2023 begon matig maar veel stabieler, met aan het eind van december zelfs goede prijzen. Dit heeft het uiteindelijk tot een redelijk seizoen gemaakt.

Wat betreft planten hadden we afgelopen weken weinig aanbod op de klokken. Groene kamerplanten zaten in de lift qua aanbod én prijsvorming. De eerste veildag was voor bijna alle planten qua prijsvorming redelijk tot meestal goed. Narcissen deden het zeer matig bij de start van 2024. Het aanbod op de klokken was over de hele linie nog laag.

Even pas op de plaats tot Valentijn
Aankomende weken is het even pas op de plaats tot komende Valentijn. Tot die tijd zal de prijsvorming grotendeels afhangen van de aantallen bloemen en planten die kwekers op de klokken aanbieden. Ook het weer is een factor van betekenis. Bij mooi open en niet te koud weer blijft de productie op een behoorlijk niveau.

Ben je koper of aanvoerder en wil je meer weten over afzet of kopen via de klok? Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (tel 088 789 89 89) en vraag naar een veilingmeester of accountmanager. Zij leiden je graag persoonlijk rond in de b(l)oeiende wereld van bloemen en planten.