Sierteeltexport en veilingomzetten ingestort in zomer

Tot en met juni 2022 was er een kleine plus in de exportwaarde van Nederlandse bloemen en planten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De aanvankelijk groei is veranderd in een krimp van 1% in de periode tot en met augustus. Dit blijkt uit exportcijfers gepubliceerd door Floridata, in opdracht van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). Ook de door Royal Floraholland gerapporteerde veilingomzetten van in Nederland geteelde snijbloemen, potplanten en tuinplanten zijn in de zomermaanden opnieuw verder teruggevallen. Op Agrimatie zijn de cijfers bij elkaar gezet.

Alhoewel de veilingomzet voor in Nederland geteelde bloemen in juni nog 1% hoger lag dan een jaar eerder, daalde de omzet in juli en augustus sterk. In juli was er zowel een dalend volume (-12%) als een lagere prijs (-3%) die voor producten werd betaald. De bloemenveiling zag in de maand augustus wederom een afnemend volume (-2%) in combinatie met een sterke daling in de prijzen (-9%).

De veilingomzet van potplanten van Nederlandse bodem is in 2022 eveneens verder teruggevallen. Eind augustus lag de cumulatieve omzet bijna 8% onder dat van 2021. Zowel juni (-20%), juli (-20%) als augustus (-10%) zagen een sterke daling in de veilingomzet van potplanten ten opzichte van een jaar eerder.

De omzet van in Nederland geteelde tuinplanten op bloemenveiling Royal FloraHolland is ook verder gedaald in de maanden juni, juli en augustus. Na acht maanden ligt de cumulatieve omzet 14% lager dan in augustus 2021. De maanden juni, juli en augustus droegen sterk bij aan de omzetachterstand. Zo daalde de omzet met ruim 30% in juni en nam de omzet met bijna 18% af in zowel juli als augustus.

Bron: Agrimatie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.