Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“We worden nu dubbel geraakt"

Die conclusie trekt Jan Willem Wieringa van Desch Plantpak in een bericht waarin hij een gezicht geeft aan de verontrustende cijfers van VNO-NCW. Een kwart van de energie-intensieve Nederlandse bedrijven dreigt rode cijfers te schrijven. 

De afgelopen acht maanden zijn de energiekosten voor de 4 Nederlandse fabrieken van het bedrijf met 150% gestegen ten opzichte van vorig jaar, meer dan verdubbeld en bijna drie keer wat het bedrijf in 2020 betaalde. 

"De dramatisch hoge gas- en elektriciteitsprijzen hebben een enorme impact op de tuinbouw, en we zien al de eerste faillissementen, en/of kwekers die hun kassen leeg laten staan of veel minder neer gaan zetten. Dat betekent dat ze dus veel minder potten en trays nodig hebben. We verkopen veel minder volume en zijn nu dus hard aan het remmen in onze productie. In twee fabrieken staat de helft van de
machines al stil. Dit heeft een enorme impact op onze resultaten. Het is bizar dat ik nu, zodra ik wakker word, eerst kijk wat de energiekosten gaan worden die dag.”

Jan Willem gaat in het stuk ook in op het toekomstperspectief van zijn bedrijf. Hij zegt al jaren goed bezig te zijn met verduurzaming en roept op tot snel overheidsingrijpen. Lees hier meer. 

Publicatiedatum: