Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kijkje binnen bij Van Senten waterplanten

Van Senten Waterplanten opende onlangs hun derde locatie in Kudelstaart. Een unieke kwekerij, waar volledig op water wordt geteeld waardoor optimale waterkwaliteit fundamenteel is. Stolze is trots om het bedrijf te hebben voorzien van advies en van de beste watertechnische installatie voor deze specifieke teelt. We spraken Brian en Martijn van Senten over het succes, de geschiedenis en de toekomst van het familiebedrijf.

Het begon allemaal in 1965 in Vinkeveen, toen hun grootvader J.W. van Senten de stap maakte van groente- en potplantenteelt naar aquariumplanten. Als één van de eerste waterplantenkwekerijen verkocht hij aquarium- en vijverplanten aan groothandels door heel Europa. In de jaren '80 bereidde het bedrijf zich uit met nieuwe locatie in Aalsmeer, waar ook zonen Jan en Daan de zaak in kwamen.

Ruim 30 jaar later is de derde generatie aan zet. Neven Brian en Martijn zijn samen verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur en hebben het proces rondom de aankoop en verbouwing van de nieuwe vestiging geleid. Vanwege ruimtetekort op de huidige locaties, waar uit nood zelfs op geïmproviseerde tafels onder teelttafels werd gekweekt, werd in 2021 een nieuwe kwekerij in Kudelstaart aangekocht. Een ruime kas met voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst.

Stolze als totaalleverancier voor water 
Deze voormalige trosrozenkas werd de afgelopen maanden volledig getransformeerd naar een waterplantenkwekerij. De keuze voor een installateur was snel gemaakt, vertelt Brian: "We zijn al jaren tevreden klant van Stolze en zij denken altijd goed met ons mee, dat bood ons veel vertrouwen om met hen de verbouwing aan te gaan." Stolze integreerde een totaalpakket voor watertechniek met onder meer een eb- en vloed unit, wateropslag en volledig gesloten systeem waardoor geen druppel water verspild wordt. Ook leverden we een CO2-installatie met gelijke verdeling door de kas.

24/7 gegarandeerde waterkwaliteit 
Voor Van Senten Waterplanten is 24/7 optimale waterkwaliteit essentieel, dat geldt voor maar liefst 200m3 water wat aaneengesloten over de teelttafels stroomt. Om de kwaliteit te garanderen heeft het bedrijf samen met Stolze en Van der Ende Groep een nieuwe zeefbocht getest die in korte tijd een enorme hoeveelheid water fijn kan filteren. Een retourwaterinstallatie voorzien van een drukgevoede zeefbocht kwam het beste uit de test. Via dit gesloten systeem wordt per uur maar liefst 85m3 water rondgepompt. Vervolgens wordt het water onder hoge druk gefilterd, waardoor eventuele algen of kroost gescheiden wordt. Zelfs bij eventuele storingen blijft het water op peil, door de veerbelaste klep die zorgt dat de tafels niet leegstromen bij stroomuitval.

Verbouwing met oog op de toekomst 
Familie van Senten ziet de toekomst van het bedrijf rooskleurig in. De nieuwe kwekerij kent volop uitbreidingsmogelijkheden, waar ook tijdens de verbouwing al rekening mee gehouden is. Zo heeft Stolze het leidingnetwerk en de waterruimte zo ingericht dat de capaciteit gemakkelijk uitgebreid kan worden met extra eb- en vloed pompen, silo's en leidingen. Stolze wenst hen veel succes in de nieuwe kwekerij!

Bron: Stolze

Publicatiedatum: